O serie de proiecte de acte normative ce conțin măsuri importante pentru cetățeni apar în programul legislativ din acest an al Guvernului, documentul fiind aprobat joi. Printre altele, vor apărea, în următoarea perioadă, schimbări la legislația privind cazierul judiciar, cea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, dar și la cea privind pregătirea populației pentru apărare.
Așadar, după cum apare în
Programul legislativ pentru 2024, care a fost adoptat deja de Guvern, următoarele proiecte ce vizează cetățenii vor reprezenta priorități ale Executivului în următoarea perioadă:
1. Legislația privind cazierul judiciar se modifică - Proiectul de lege prin care se dorește modificarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, care
a apărut deja, e programat să ajungă la Guvern în aprilie. Una dintre modificările conținute de viitoarea lege este stabilirea clară a faptului că certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online doar de către cetățenii români sau de către firmele cu sediul social în România.
2. Schimbări apar și la legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate - Mai exact, proiectul ce are termen de prezentare în Guvern luna aprilie vizează, mai întâi de toate, reglementarea eliberării pașaportului simplu temporar exclusiv în situații speciale, de excepție, care presupun o urgență, în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea șederii/ situației juridice a cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
Totodată, se dorește introducerea unei dispoziții care să prevadă anularea informatică a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română, în situația în care acestea nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de cinci zile de la data pierderii cetățeniei.
3. Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare - Proiectul, care a revenit în actualitate de curând, este considerat prioritate legislativă și va intra, până în vară, la dezbaterea și votul Parlamentului. El e menit să actualizeze cadrul legislativ privind pregătirea populației pentru apărare. Prea multe informații despre conținutul exact al proiectului nu avem în acest moment.
4. Proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului - Practic, prin proiectul de față se dorește adaptarea mecanismelor de recrutare, selecție, încadrare, dezvoltare, pregătire, formare și perfecționare a personalului Ministerului Afacerilor Interne la realitățile sociale actuale, dar și instituirea unui set coerent de reguli pentru evoluția în carieră, axat pe criterii de specialitate și competență profesională pentru asigurarea predictibilității în dinamica resurselor umane și eficientizarea procesului de ocupare a funcțiilor de la toate nivelurile instituționale.
5. Proiect de lege privind familia - Scopul declarat al proiectului este să ofere un cadru legal cuprinzător și echitabil pentru reglementarea relațiilor familiale și protejarea drepturilor și intereselor membrilor unei familii. Astfel, principalele măsuri din proiect vizează definirea familiei, drepturile și responsabilitățile părinților, protecția copiilor, reglementarea căsătoriei și a divorțului, adopția și protecția persoanelor vulnerabile și protecția victimelor violenței domestice. Va fi interesant de văzut ce măsuri concrete va introduce viitoarea lege, în condițiile în care acum unele dintre reglementările anunțate apar deja în alte acte normative, inclusiv în Codul civil.
6. Proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcționarea Jandarmeriei Române - În principal, acest proiect vizează adaptarea legii de organizare a Jandarmeriei la cerințele prevăzute de normele naționale şi europene privind protecția datelor cu caracter personal și corelarea cu legislația existentă la nivel european în materia accesării, interogării, consultării bazelor de date existente referitoare la persoane sau bunuri căutate.
În plus, prin modificările propuse, Jandarmeria Română va fi autorizată, în mod explicit, să imortalizeze cu mijloacele foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare momente operative cu privire la activitățile desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate.
7. Proiect de lege privind statutul cadrelor militare - Îmbunătățirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare, printr-o structurare mai clară, menită să faciliteze interpretarea și aplicarea unitară a acestuia, dar și adaptarea cadrului normativ la exigențele îndeplinirii misiunilor instituțiilor militare și a obiectivelor asumate în context internațional sunt doar câteva dintre aspectele ce vor fi reglementate prin viitoarea lege.
8. Proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare - Concret, modificările propuse au scopul de a crea cadrul optim pentru asigurarea resurselor umane, financiare și logistice în vederea extinderii, modernizării oficiilor consulare și creșterii capacității de procesare a serviciilor consulare și vizează următoarele aspecte: desființarea caracterului accesoriu al taxei de urgență în raport cu taxele consulare, dar și perceperea unei taxe de urgență pentru anumite servicii consulare prestate în termen de 48 de ore.
9. Proiect de lege privind Codul Silvic - Se reglementează astfel un sistem de sancțiuni penale cu efect asupra reducerii tăierilor ilegale, un nou sistem de pază al pădurilor și se instituie Catalogul național al ecosistemelor forestiere strict protejate.
Comentarii articol (0)