Care sunt prioritățile legislative ale Ministerului Muncii în acest an, conform calendarului propus pentru aprobare în ședința de Guvern de astăzi:
1. Transpunerea directivei privind salariul minim în UE
Până în aprilie, Ministerul Muncii și-a asumat că va prezenta în Guvern proiectul de act normativ ce are în vedere transpunerea Directivei 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE, lege care va aduce modificări atât în Codul muncii, cât și în legea dialogului social.
Nu vorbim despre un act care cuprinde o sumă anume, ci un set de condiții prin care se ajunge la o sumă. „În acest sens, proiectul de lege vizează reglementarea unor criterii minimale care trebuie să stea la baza stabilirii salariului minim adecvat, la nivel național și obligația efectuării de controale și inspecții pe teren care să vizeze, în special, angajatorii care nu se conformează și verificarea respectării obligațiilor privind salariul minim adecvat”.
Legată de acest subiect vine și modificarea Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, conform calendarului.
Directiva europeană care stabilește salariul minim adecvat în Uniunea Europeană trebuie transpusă în legislațiile naționale până la 15 noiembrie 2024. Asta înseamnă că, până atunci, România trebuie să pună la punct un mecanism obiectiv și transparent pentru stabilirea salariului minim, care să ia în considerare puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și productivitatea la nivel național și dezideratul de a asigura un nivel de trai decent celor extrem de numeroși care sunt plătiți la nivelul minimului pe economie.
2. Aplicarea Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii
Tot o prioritate legislativă a Guvernului este și avansarea unor modificări legislative care să completeze legislația internă în acord cu ce ne-am asumat prin ratificarea Convenției nr.190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii (proiectul legii de ratificare este pe drum către votul final în Parlament).
Asta înseamnă promovarea, până în mai, cel târziu, a unor modificări pe Codul muncii, Legea zilierilor, Legea Inspecției Muncii.
În prima sesiune din 2024, este și un proiect de lege care va interveni pe Legea internhsipului, precum și unul pe Legea telemuncii, dar este incert care e scopul acestor proiecte legislative - posibil, acestea au legătură tot cu subiectul hărțuirii.
Notă: Autorul tabelului pentru Ministerul Muncii nu a corelat în mod corect informațiile, astfel că în dreptul unor modificări ce vizează, de exemplu, Legea telemuncii, sunt cuprinse informații ce nu par să aibă nicio legătură cu acest act normativ, ci cu reglementările ce vizează persoanele cu handicap. Așa că este incert care este rolul precis al anumitor proiecte pe care Guvernul le va adopta anul acesta.
Cardul european pentru dizabilitate și alte modificări ce vizează persoanele cu dizabilități
Nu este marcat ca prioritate legislativă, dar pe calendarul Ministerului Muncii apare anul acesta, cu termen de prezentare în Guvern septembrie 2024, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Care sunt principalele chestiuni cuprinse în acest proiect:
- reglementarea Cardului European pentru dizabilitate;
- simplificarea mecanismului de decontare a carburantului necesar deplasării persoanelor cu handicap, cu autoturismul, prin eliminarea raportării decontării carburantului la valoarea transportului pe calea ferată, în vederea aplicării unitare a dreptului persoanelor cu handicap la transport;
- clarificarea acordării dreptului la rovinietă pentru însoțitorii persoanelor încadrate în oricare dintre gradele de handicap;
- extinderea acordării dreptului de indemnizație lunară acordată în locul asistentului personal al persoanei cu handicap grav, prin includerea persoanelor cu handicap arestate la domiciliu;
- reglementarea obligației asigurării salariului asistentului personal al persoanei cu handicap grav sau plata indemnizației lunare în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta, inclusiv în situația în care persoana cu handicap grav urmează programe educaționale, de îngrijire a sănătății sau de recuperare, în alte localități din țară sau din străinătate.
Alte proiecte ce vizează raporturile de muncă sau de serviciu
Pe lista proiectelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) regăsim, pentru noiembrie 2024, un proiect de lege ce va modifica Statutul polițistului, al cărui scop este adaptarea mecanismelor de recrutare, selecție, încadrare, dezvoltare, pregătire, formare și perfecționare a personalului MAI la realitățile sociale actuale, instituirea unui set coerent de reguli pentru evoluția în carieră și eficientizarea procesului de ocupare a funcțiilor de la toate nivelurile instituționale.
O prioritate legislativă este și proiectul cu care va veni în primăvara privind statutul cadrelor militare.