Campania națională de promovare a negocierii colective în IMM-uri, care se va desfășura între 1 și 29 februarie, are ca obiectiv principal educarea angajatorului și angajatului despre beneficiile unui dialog social structurat. Angajații pot obține prin negociere locuri de muncă mai stabile și condiții de lucru îmbunătățite, în timp ce angajatorii pot beneficia de un climat de muncă care promovează performanța și productivitatea. Mai mult decât atât, un contract colectiv de muncă poate preveni conflictele de muncă prin promovarea unor relații echitabile. Pentru a asigura că toate părțile implicate sunt corect informate, inspectoratele teritoriale de muncă vor organiza întâlniri cu reprezentanți ai acestor întreprinderi și ai organizațiilor sindicale și patronale.
Această campanie vine în contextul în care IMM-urile cu mai puțin de 50 de angajați joacă un rol vital în economia națională, găzduind peste 2.5 milioane de salariați. La sfârșitul anului 2023, România avea un total de 6,67 milioane de contracte de muncă, conform datelor transmise de Inspecția Muncii. Din totalul angajaților activi, 5,71 milioane de persoane aveau contracte de muncă, dintre care 4,5 milioane în mediul privat și 1,2 milioane în sectorul public - diferența dintre totalul contractelor și numărul angajaților se explică prin faptul că un angajat poate avea mai mult de un contract de muncă simultan.
Practic, în IMM-urile din România activează peste jumătate dintre angajații din mediul privat.
„Angajatorii cu mai puțin de 50 de salariați reprezintă un segment important pentru România. În Revisal, la acești agenți economici, sunt înregistrați 2.572.424 de salariați la nivel național, cele mai multe contracte individuale de muncă fiind în domeniile de activitate comerț, repararea autovehiculelor, urmate de construcții, industria prelucrătoare și transport și depozitare. Pentru o informare cât mai eficientă, inspectoratele teritoriale de muncă organizează întâlniri cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din toate domeniile de activitate, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale”, transmite Inspecția Muncii, care a pregătit o informare pentru cei interesați - detalii, aici.
Obligația de a iniția negocieri colective pentru încheierea unui contract colectiv de muncă există, din 25 decembrie 2022, inclusiv pentru unitățile cu 10-20 de angajați, nu doar pentru cele cu cel puțin 21 de angajați. Vorbim însă doar de obligația privind inițierea negocierii colective, nu și încheierea unui contract colectiv de muncă - principiul libertății contractuale nu este afectat aici. Precizarea este importantă întrucât, chiar după apariția noii legi a dialogului social, dar și înainte, angajatorii acuzau faptul că unii inspectori consideră că încheierea contractelor colective de muncă este obligatorie, iar nu doar negocierea.
Deși inițiativa negocierilor aparține acum ambelor părți, doar angajatorul poate fi în mod efectiv sancționat pentru refuzul de a negocia - amenda de la 15.000 la 20.000 de lei.
Demararea negocierii colective și eșecul negocierilor nu trebuie notificate inspectoratului de muncă.