După ce în 2023 atenția a fost orientată, printre altele, pe întreprinderile mijlocii, adică cele care au între 50 - 249 de angajați, iar anul acesta inspectorii au derulat o acțiune de monitorizare în privința microîntreprinderilor (1-9 lucrători), anul viitor atenția se mută către întreprinderile mici (10 - 49 lucrători), după cum aflăm din programul-cadru de acțiuni ale Inspecției Muncii și ITM-urilor în 2025 (un rezumat al programului pe 2025, aici).
Notă: Din Anuarul Statistic al României pe 2023 rezultă un număr de 58.192 de astfel de întreprinderi la nivel național, totalul IMM-urilor fiind de peste 1.200.000.
Inspecția Muncii motivează acțiunea în același fel ca în cazul microîntreprinderilor: vorbim de firme cu resurse limitate, riscuri neevaluate sau necunoscute, unde prevenția și protecția salariatului nu este neapărat un punct forte al business-ului. Ca atare, scopul declarat e monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderi mici.
Cu toate acestea, este evident că inspectorii nu se vor concentra exclusiv pe partea de SSM și că trebuie să ne amintim de recenta Lege nr. 283/2024, printre altele, și de dezideratul de creștere a acoperirii la nivel național a gradului de negociere colectivă. Totodată, ITM-urile vor derula pe parcursul întregului an, așa cum au făcut-o și anul acesta, campanii de informare cu privire la negocierile colective.
Dacă microîntreprinderile nu cad sub incidența obligației de negociere, întreprinderile mici, da. Practic, orice angajator care are cel puțin 10 lucrători e obligat prin lege să demareze negocieri colective în scopul încheierii unui contract colectiv de muncă (a cărui încheiere nu este însă obligatorie).
Practic, acțiunea ITM-urilor de monitorizare a întreprinderilor mici e un semn clar că e posibil să vedem, de la anul, mai multe sancțiuni în cazul celor care nu pot demonstra că în ultimii doi ani s-au concentrat și pe acest aspect al negocierilor colective.
Deși inițiativa negocierilor aparține acum, pe actuala Lege a dialogului social, ambelor părți, doar angajatorul poate fi în mod efectiv sancționat pentru refuzul de a negocia - iar legea prevede o amendă mult mai mare, respectiv de la 15.000 la 20.000 de lei (în vechea lege era situată între 5.000 și 10.000 de lei).
O opinie în sensul creșterii gradului de atenție pe respectarea obligației de negociere colectivă a fost enunțată recent, în cadrul unui eveniment premium organizat de avocatnet.ro, și de Anca-Iulia Zegrean, Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL.
Merită să citești: Zece aspecte importante pe care trebuie să le cunoști despre obligația de a negocia colectiv
Comentarii articol (0)