Legea nr. 283/2024 pune un accent puternic pe promovarea negocierilor colective, vizând creșterea ratei de acoperire a acestora la 80%, iar în acest scop se vor lua diverse măsuri amintite în acest act normativ. Când spunem negocieri colective sau, mai precis, obligația de a negocia colectiv (nu de a încheia un CCM - atenție!), ne referim la orice angajator care are cel puțin zece lucrători. Conex acestui scop, legiuitorul a stabilit că operatorii economici care participă la procedurile de achiziție publică și concesiuni de lucrări și servicii au obligația de a respecta cerințele privind acordarea salariului minim și prevederile Legii dialogului social, inclusiv cele referitoare la inițierea negocierilor colective. Mai mult decât atât, existența unui CCM la nivel de unitate sau de sector devine un criteriu de evaluare în atribuirea contractelor, oferind un avantaj operatorilor economici care au încheiat astfel de contracte, iar societățile condamnate penal în ultimii doi ani pentru nerespectarea prevederilor privind salariul minim sunt excluse de la participarea la procedurile de achiziție publică.
În plus, potrivit aceleiași legi oficializate luna trecută, pentru atingerea obiectivelor sale și pentru îmbunătățirea activității de control, Guvernul e obligat să suplimenteze numărul de inspectori de muncă în prima parte a anului viitor - și nu discutăm despre o obligație intrinsecă sau despre o concluzie bazată pe conținutul acestei legi, ci pe o prevedere expresă din această lege care cere suplimentarea numărului de inspectori din 2025.
Dacă numărul de inspectori de muncă va fi suplimentat, asta va permite efectuarea unui număr mai mare de controale. Și se așteaptă ca inspectorii de muncă să se concentreze pe verificarea respectării salariului minim și a inițierii negocierilor colective. Totodată, se anticipează că ITM-urile vor acorda o atenție sporită operatorilor economici care participă la proceduri de achiziții publice, concesiuni și lucrări, având în vedere noile prevederi legale care impun respectarea legislației muncii în acest domeniu.
„Sunt sigură că începând de anul viitor inspectoratele teritoriale de muncă vor începe în forță controalele și sunt sigură că se vor duce țintă la operatorii economici care se încadrează în zona de achiziții publice, mai ales ce înseamnă muncă pe șantier, pentru că pe lucrătorii aceștia îi găsește mai repede; mai ales având în vedere creșterea numărului de inspectori, mă aștept ca în anii următori controalele ITM să se intensifice puternic pentru că ele vin la pachet sau în paralel cu chestiunea legată de negocierile colective (nevoia de creștere a gradului de acoperire a negocierilor la nivel național - n.red.). O să fie interes și partea legată de egalitate de șanse, prevenirea discriminării, hărțuirii la locul de muncă și ei s au tot pregătit și pe zona asta în ultimii ani. Mă aștept să începă să fie foarte foarte rigizi pe zona asta”, e de părere Anca-Iulia Zegrean, Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL.
Practic, Legea 283 contribuie la „civilizarea” situației din zona achizițiilor publice prin impunerea unor standarde mai riguroase de respectare a legislației muncii, noile cerințe trebuind să excludă din start operatori economici care nu se ridică la standardele legale. Mai multe despre efectele acestei legi au fost discutate de Anca Zegrean cu ocazia unui eveniment recent organizat de avocatnet.ro pentru abonații Premium Complet cu tema implementării noii directive privind salariul minim adecvat.
Comentarii articol (0)