În plus, în funcție de fiecare situație în parte, textul și partitura pot fi redate prin proiectare pe ecrane instalate în acest scop.
Situațiile în care noua regulă e obligatorie vizează intonarea imnului național al României:
- la festivitățile și ceremoniile oficiale naționale, cu ocazia Zilei imnului național, precum și la ceremoniile oficiale cu caracter internațional;
- cu prilejul vizitelor întreprinse în România de șefi de stat și de guvern;
- pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România;
- la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului.
Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, imnul național al României este “Deșteaptă-te române” și se intonează vocal și instrumental. Totodată, intonarea vocală, precum și publicarea oficială a imnului național se fac numai în limba română (versurile și partitura imnului se găsesc în legea amintită).
Această obligație a apărut, potrivit inițiatorilor, “având în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăţi generate de necunoașterea ori cunoaşterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului național de către participanții la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului (...)”. Concret, prin noua lege se “urmărește facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni români, dându-se astfel eficiență prevederilor constituţionale care îi conferă caracter de simbol naţional”.
Comentarii articol (0)