1 martie
» Ar trebui să devină operațional un modul de analiză pentru e-Factura. Prin OUG 116/2023, Guvernul a pregătit terenul pentru o digitalizare accelerată a activității autorităților fiscale. Astfel, din 2024 începe analizarea automată a datelor colectate de la contribuabili prin mai multe sisteme pentru a preveni și combate evaziunea și fraudele. În acest sens, primul termen este la 1 martie, când ar trebui să fie implementat un modul de analiză pentru datele primite de la contribuabili prin e-Factura.» Evenimente online avocatnet.ro: în martie, vom vorbi despre aspecte avansate în contabilitatea fiscală (6 martie), impozitarea veniturilor salariale (7 martie), telemunca și munca hibridă (19 martie), declarația SAF-T privind activele (20 martie) și negocierea colectivă de la A la Z (21 și 28 martie).
11 martie
» Se prescrie anul fiscal 2017. În mod normal, anul fiscal 2017 ar fi trebuit să se prescrie la 1 iulie 2023. Însă, din cauza măsurilor luate de Guvern în primul an al pandemiei de coronavirus, prescripția intervine abia în primăvara anului 2024, la data de 11 martie.» Noi taxe de drum intră în vigoare. Anumite schimbări importante referitoare la rovinietele pe care trebuie să le achite transportatorii rutieri de mărfuri, transportatorii rutieri de persoane, dar și persoanele fizice, urmează să se aplice de la această dată.
» Un nou sistem vamal este operaționalizat - AES-RO. Operațiunile vamale de export vor fi gestionate prin noul sistem AES-RO, care va înlocui sistemul ECS-RO, începând cu data de 11 martie. Sistemul trebuia să devină activ la 1 decembrie 2023, dar autoritățile l-au amânat de două ori până acum.
» Încep înscrierile în Construct Plus. Companiile din construcții interesate să obțină finanțare de la stat, prin programul Construct Plus, pot depune cereri în perioada 11 martie - 9 aprilie. Perioada inițială a fost amânată deoarece sunt așteptate modificări în Parlament la program. Având în vedere că acestea încă n-au fost oficializate, este posibil să vedem o altă amânare.
20 martie
» Noi tarife pentru serviciile Registrului comerțului. În contextul schimbării cadrului legal primar al activității Registrului comerțului, Ministerul Justiției a oficializat recent noi tarife pentru informațiile și documentele eliberate, precum și pentru serviciile de asistență prestate, prin intermediul a trei ordine. Acestea se aplică din 20 martie.31 martie
» Termen pentru bilanțurile restante ale microfirmelor. Până la termenul din 31 martie, stabilit prin OUG 115/2023, microfirmele trebuie să depună situațiile financiare restante pentru anul 2022 și/sau pentru alți ani anteriori, așa cum au clarificat recent Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Cei care nu vor îndeplini obligația vor trebui să treacă la impozit pe profit. Bilanțurile pentru 2023 se depun ca de obicei, adică până la sfârșitul lunii mai.» Prima tranșă pentru impozitele locale. Firmele și persoanele fizice trebuie să-și achite prima tranșă a impozitelor locale pe clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 31 martie, conform Codului fiscal. Cei care achită integral impozitele beneficiază de bonificații din partea autorităților locale.
» Schimbarea regimului de impozitare. Schimbarea sistemului de impozitare al companiei se face, de principiu, acolo unde acest lucru este necesar conform Codului fiscal, până la data de 31 martie.
» Expiră măsura de limitare a adaosurilor comerciale. Plafonarea adaosului comercial la mai multe produse agricole și alimentare, precum laptele, făina, zahărul, ouăle sau fructele, urmează să expire la finalul ultimei zile din martie.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).