a) soţului supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)*, mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d*)”, prevede art. 105 din noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie.
(*situațiile menționate se referă la persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, funcționarii publici și persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești).
Cumulul pensie-salariu este general posibil și în noua lege a pensiilor, așadar. Aceeași limitare privind pensiile anticipate pe care o știm din vechea lege există și în aceasta nouă - Legea nr. 360/2023 (subiectul cumulului nu este detaliat deloc în normele de aplicare ale acestei legi). Totodată, avem limitarea dreptului de a cumula pensia cu salariul pentru beneficiarul unei pensii de urmaș, dacă realizează venituri care depășesc nivelul salariului minim brut pe țară. Pensionarul anticipat sau beneficiarul pensiei de urmaș nu poate obține venituri din salarii, dar poate obține alte tipuri de venituri - ca PFA, din drepturi de autor, de pildă, ori din dobânzi sau chirii.
De asemenea, nu trebuie să uităm că legea pensiilor este legea general aplicabilă, dar că de la aceasta pot exista regimuri derogatorii, prin legi speciale, așa cum se întâmplă în cazul unor angajați ai statului - prin urmare, prevederile sale nu sunt aplicabile în totalitate tuturor celor care se pensionează în România.
În contextul noii legi a pensiilor, cumulul pensiei cu salariul se poate realiza indiferent de vârsta pensionarului (desigur, e esențial să fie apt de muncă). Deși au existat unele discuții referitoare la menționarea vârstei de 70 de ani în art. 46 din noua lege, acea vârstă nu se referă la momentul de la care angajații nu mai pot munci.
În fine, trebuie menționat că pensionarul are dreptul, conform noii legi a pensiilor, să obțină și alte tipuri de venituri concomitent cu pensia, fie că vorbim de venituri active sau pasive (chirii sau dobânzi, de exemplu). Diferența între unele venituri și altele e că acolo unde există obligația de a datora CAS (contribuția la pensii), pensionarul o va plăti și asta va însemna recalcularea pensiei ca urmare a contribuțiilor făcute după momentul pensionării.
Comentarii articol (5)