ACCES PREMIUM
De ce premium?
Limitarea recuperării pierderilor: Măsura se aplică și în alte țări, dar acestea sunt mai prietenoase cu afacerile impozitate pe profit
România nu este, nici pe departe, singura țară care aplică limitări mecanismului de recuperare a pierderilor fiscale de la impozitul pe profit. Totuși, prin comparație cu alte țări care limitează recuperarea pierderilor, fiscaliștii spun România este în dezavantaj.
Articolul continuă mai jos
Vorbim de două mari limitări aduse de OUG 115/2023 de la 1 ianuarie 2024 -
pierderile se mai pot recupera doar în limita a 70% din profit, iar acest lucru se poate face într-o perioadă de cinci ani consecutivi. Anterior, pierderile se puteau recupera, la impozit pe profit, fără o asemenea limitare și într-o perioadă de șapte ani consecutivi.
„Într-adevăr, multe țări au introdus aceste limitări pentru recuperarea pierderilor fiscale, dar multe dintre ele au o maturitate economică și un mediu stabil în care companiile își pot dezvolta afacerile. România putea să aleagă o astfel de politică, dar trebuie să ofere o predictibilitate mediului de afaceri și să ofere timp companiilor să se pregătească pentru noul regim. Mai mult, aceste noi prevederi nu sunt coroborate cu nicio politică de atragere a investițiilor în România. Statul ar trebui să fie interesat de acest aspect atâta timp cât toată povara acoperirii deficitului bugetar este suportată de mediul de afaceri”, ne-a spus,
într-un interviu recent,
Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium - Finance, Tax & Legal. Pe scurt, modificările operate de Executiv
se traduc prin descurajarea investițiilor.
Conform situației puse la dispoziție de specialist, vorbim de multe state care, deși nu impun o perioadă fixă în care e posibilă recuperarea pierderilor, aplică o limită pentru cât din profit poate fi folosit pentru recuperarea pierderilor. De exemplu, Austria (75%), Italia (80%) sau Portugalia (65%).
Alte state, însă, aplică doar limite temporale pentru posibilitatea de a recupera pierderile fiscale din anii anteriori. De exemplu, Croația (cinci ani), Cipru (cinci ani), Cehia (cinci ani), Finlanda (zece ani), Grecia (cinci ani), Luxemburg (17 ani) sau Elveția (șapte ani).
Desigur, există și state unde vedem o combinație de condiții, așa cum are România începând din 2024. Acestea sunt, ce-i drept, mai puține - Ungaria, Polonia, Slovacia. La polul opus, avem și state care nu limitează în niciun fel recuperarea pierderilor fiscale - Irlanda, Malta, Norvegia, Suedia.
Citește și: Exemplu / Cum arată noul sistem de recuperare a pierderilor, la impozit pe profit, față de cel vechi.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.