Medicină fizică și reabilitare în regim ambulatoriu
Serviciile din această categorie include serii de proceduri specifice, precum kinetoterapie, hidrokinetoterapie, masaj, aerosoli și altele. După cum apare în cea de-a doua ediție a Ghidului asiguratului, “unele proceduri, precum băi minerale, mofete naturale, împachetări cu nămol, pot fi efectuate numai în bazele de tratament din stațiunile balneoclimaterice”.
Toate procedurile de medicină fizică și de reabilitare sunt acordate pentru perioade și cu o frecvență stabilite de un medicul specialist în domeniu.
Persoanele asigurate au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică și reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de cel mult 21 zile pe an.
În cazul pacienților cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele patru luni), al marilor arși (în primele patru luni de la externare), al celor cu paralizie cerebrală sau în cazul pacientelor cu limfedem secundar după limfadenectomie axilară şi celor cu anexectomie, procedurile medicale terapeutice pot acoperi o perioadă de maximum 42 de zile pe an.
Procedura e simplă: asiguratul se adresează medicului de familie sau unui specialist pentru obținerea unui bilet de trimitere, iar apoi merge la recuperare.
Recuperare medicală în regim de spitalizare
Conform ghidului CNAS, “serviciile de recuperare medicală acordate în regim de spitalizare se acordă în sanatorii sau secții sanatoriale, care pot avea profil balnear, atât pentru copii, cât și pentru adulți”.
În cazul serviciilor balneare, durata acestora poate fi de 14-21 zile pe an, perioadă ce poate fi repartizată, la recomandarea medicului prescriptor, în maximum două fracțiuni și care cuprinde cel puțin patru proceduri pe zi, pentru cel puțin cinci zile pe săptămână. De asemenea, serviciile medicale pot fi acordate și pentru durate mai mici de 14 zile.
După cum apare în documentul CNAS, pentru sanatoriile balneare/ secțiile sanatoriale balneare din spitale, asigurații plătesc o contribuție personală de 52 de lei pe zi.
Contravaloarea serviciilor de cazare cu grad ridicat de confort nu poate depăși 300 de lei pe zi. Pe de altă parte, pacienții suportă în întregime serviciile medicale acordate peste durata maximă de spitalizare de 21 de zile.
În fine, CNAS mai transmite că serviciile de recuperare medicală acordate în sanatorii, altele decât balneare și preventorii, sunt servicii acordate în regim de spitalizare, nefiind limitate la un anumit număr de zile.
Comentarii articol (0)