Scutirea de impozit în cazul IT-iștilor nu este condiționată de prestarea activității angajatului în România 12 luni din an. Practic, dacă angajatul pleacă o lună - două într-un alt stat, cu care România are o convenție de evitare a dublei impuneri, scutirea se păstrează odată cu regimul fiscal român. Într-un răspuns detaliat al Ministerului Finanțelor pentru avocatnet.ro se subliniază faptul că nu există nicio reglementare fiscală care să condiționeze acordarea scutirii de impozit de prezența angajatului în România.
Spre deosebire de scutirea de impozit în cazul angajaților din construcții și zona agro-alimentară, unde în Codul fiscal se specifică expres că se aplică pentru activitatea desfășurată pe teritoriul României, în cazul angajaților din domeniul IT nu e clar la nivel de reglementare dacă are vreo relevanță asupra scutirii de impozit că aceștia lucrează, să zicem, o lună de zile dintr-un alt stat. Iar aici ne referim strict la perioade de telemuncă mai mici de jumătate de an. În ordinul comun ce detaliază condițiile de aplicare a scutirii în domeniul IT, se precizează doar ca activitatea operatorilor economici să fie desfășurată pe teritoriul României, dar nu se spune nimic despre locul de prestare a muncii angajaților - în acest caz, al telesalariaților. Prin urmare, se pierde sau nu scutirea de impozit la IT în cazul angajaților care pleacă o lună în telemuncă în afara României, pentru luna respectivă?
„Plecând de la ipoteza că angajatul care lucrează în regim de telemuncă este rezident în România, își desfășoară activitatea în afara României pentru o perioadă limitată în timp, spre exemplu 1 lună, fiind plătit pentru activitatea sa de către un angajator român și statul în care își desfășoară activitatea este un stat cu care România are încheiată o convenție pentru evitarea dublei impuneri, vor fi aplicabile prevederile articolului referitor la „Profesii dependente” din respectiva convenție.
Astfel, în situația când sunt îndeplinite cumulativ prevederile paragrafului 2 al articolului mai sus menționat, respectiv:
- angajatul este prezent în celălalt stat pentru o perioadă sau perioade care nu depăşesc în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni începând sau sfârşind în anul calendaristic vizat,
- remuneraţiile sunt plătite de o persoană sau în numele unei persoane care angajează şi care nu este rezidentă a celuilalt stat,
- remuneraţiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o bază fixă pe care cel care angajează le are în celălalt stat,
dreptul de impunere rămâne în statul de rezidență al angajatului și acesta poate beneficia de prevederile legislație naționale.
În situația în care condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite, statul în care angajatul își desfășoară efectiv activitatea are dreptul de a impune veniturile respective aplicând legislația domestică” au explicat cei de la Ministerul Finanțelor pentru avocatnet.ro.
Simplificând, de la caz la caz putem vorbi fie de menținerea scutirii de impozit, fie de pierderea ei ca urmare a neaplicării cu totul a legii fiscale române.
Practic însă, simplul fapt că angajatul pleacă din țară o lună de zile, să zicem, lucrând în regim de telemuncă, nu presupune în mod automat pierderea facilității fiscale de scutire de impozit.
Finanțe: Nu există o reglementare care să condiționeze locul prestării activității
„În contextul de mai sus, în ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, referitoare la posibilitatea acordării scutirii de impozit a angajaților din domeniul IT în situația în care aceștia desfășoară activități în regim de telemuncă în afara României pentru o lună, apreciem că, în cazul particular în care dreptul de impunere rămâne în statul de rezidență al angajatului, respectiv România, acesta poate beneficia de prevederile legislației naționale.
În acest caz, prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor se regăsesc la art.60 pct.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, explică ministerul. O concluzie contrară nu este posibilă, din moment ce nici în Codul fiscal și nici în ordinul comun „nu se regăsesc reglementări care să condiționeze acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit de locul unde își desfășoară activitatea salariații respectivi”.
Care sunt condițiile de păstrare a scutirii / de aplicare în continuare a acesteia, având în vedere răspunsul Finanțelor:
- angajatul nu trebuie să fie prea mult timp plecat din țară, iar aici e important să cumulăm și perioadele dintr-un an, dacă e vorba de mai multe plecări - sub 183 de zile, cu totul;
- e important cine îi plătește salariul - telesalariatul trebuie să rămână plătit de angajatorul rezident în România.
„
Facem mențiunea că fiecare convenție pentru evitarea dublei impuneri pe care România o are încheiată cu alt stat are particularitățile sale, condițiile prevăzute de paragraful 2 al articolului referitor la „Profesii dependente” putând fi diferite. În această situație, recomandăm analizarea fiecărui caz în parte în funcție de statul în care se desfășoară temporar activitatea”, spun cei de la Finanțe în răspunsul trimis avocatnet.ro.
Angajații trebuie să fie atenți la riscul impunerii suplimentare
Unde pleacă angajatul nu este sau nu ar trebui să reprezinte o alegere oarecare. „În cazul în care angajatul rezident român alege pentru desfășurarea activității un stat cu care România nu are încheiată o convenție pentru evitarea dublei impuneri, statul respectiv își poate exercita dreptul de impunere potrivit legislației sale interne, indiferent de regimul fiscal aplicat în România”, mai explică reprezentanții ministerului.
Se pot verifica aici toate statele cu care România are astfel de convenții încheiate. Un angajat care merge în Cambodgia, de pildă, își asumă riscul de a plăti taxe și impozite și acolo, întrucât România nu are convenție de evitare a dublei impuneri cu acest stat. Același lucru e valabil și pentru unele state din America de Sud.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.