Propunerea legislativă pentru modificarea art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate a fost înregistrată săptămâna trecută la Senat și prevede doar modificarea unei prevederi a art. 1 din ordonanță:
„(2) Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, persoanele fizice, altele decât cele care se află exclusiv în situaţiile prevăzute la alin. (1), pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”.
Actualmente, cei care sunt și salariați, și care obțin în același timp și alte tipuri de venituri nu pot beneficia de medical decât din calitatea de salariați, întrucât asigurarea voluntară pentru concedii medicale se poate face doar de către cei care nu sunt asigurați potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanță.
Practic, un salariat care are și PFA nu are cum să-și mai facă și asigurare voluntară pentru concedii medicale, fiind deja asigurat în virtutea calității de salariat.
Doar că, spun inițiatorii care semnează această propunere, prevederile legislative sunt inechitabile în forma lor actuală: „Deși acestea reprezintă o categorie de persoane care are dreptul să se asigure în mod voluntar pentru a beneficia de concedii și indemnizații (...), prin încheierea unui contract de asigurare, acest drept le este îngrădit în situația în care cumulează aceste venituri cu veniturile prevăzute la art. 1 alin. (1)”. Inițiatorii arată că un independent se poate asigura voluntar pentru un venit lunar de maximum 9.900 de lei și, dacă are un salariu net mai mic decât veniturile sale independente, legea îi permite să fie asigurat pentru medical doar raportat la salariul său (în exemplul dat: 3.300 de lei), pierzând un potențial venit asigurat pentru veniturile independente de până la 9.900 de lei - or, asta îi limitează dreptul de a se asigura pentru valoarea reală a veniturilor realizate.
Există, totodată, o altă comparație ce merită făcută aici: un salariat care obține venituri și ca PFA nu este acoperit cu medicalul decât pe veniturile salariale, însă dacă un salariat are mai multe contracte de muncă, el primește indemnizație de la fiecare angajator.
Cei care nu sunt asigurați în virtutea calității de salariat își pot face contract de asigurare pentru concedii și indemnizații medicale, printre care se numără și concediul de maternitate, conform OUG nr. 158/2005, plătind o contribuție destul de mică, dar care este complet diferită de cea plătită ca asigurare socială de sănătate (CASS). Cu alte cuvinte, indiferent dacă au plătit CASS, persoanele nesalariate se pot asigura pentru concedii medicale, dacă vor, plătind separat o contribuție pentru asta.
Ordonanța stabilește că valoarea acestei contribuții e de 1% din venitul lunar înscris în contractul de asigurare, determinat conform regulilor din ordonanță. Indiferent pentru ce se asigură, adică indiferent dacă sunt interesați de concediul de maternitate sau de alte tipuri de concedii medicale, nesalariații pot plăti lunar minimum 1% din salariul minim brut sau maximum 1% din trei salarii minime brute lunar. De asemenea, e nevoie și de un stagiu minim de cotizare pentru a putea efectiv beneficia de concediul medical - șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie să fie discutată și votată în Parlament, promulgată apoi de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
Comentarii articol (0)