O nelămurire des întâlnită în rândul PFA-urilor și profesiilor liberale care plătesc CASS este cea privind concediile medicale. Mai exact, se consideră în mod eronat că odată plătită contribuția la sănătate, plătitorul are în mod automat dreptul la orice fel de concediu medical.
Asigurarea pentru concedii medicale se face însă în mod distinct, iar plata CASS înseamnă doar dobândirea (sau păstrarea) calității de asigurat în sistemul de sănătate publică și beneficierea de serviciile medicale oferite de stat.
Așadar, pe lângă cota de 10% de CASS, se mai plătește o mică contribuție și pentru concedii medicale - dar aici contribuția e pur voluntară. Cu alte cuvinte, chiar dacă sunt obligați de Codul fiscal să achite CASS la veniturile realizate din activități independente, contribuția pentru concedii medicale este pur opțională - se asigură doar cine vrea.
Cei care nu sunt asigurați în virtutea calității de salariat își pot face contract de asigurare pentru concedii și indemnizații medicale, printre care se numără și concediul de maternitate, conform OUG nr. 158/2005, plătind o contribuție destul de mică, dar care este complet diferită de cea plătită ca asigurare socială de sănătate (CASS). Cu alte cuvinte, indiferent dacă au plătit CASS, persoanele nesalariate se pot asigura pentru concedii medicale, dacă vor, plătind separat o contribuție pentru asta - mai multe detalii despre asigurarea voluntară pentru concedii medicale, aici.
Ordonanța stabilește că valoarea acestei contribuții e de 1% din venitul lunar înscris în contractul de asigurare, determinat conform regulilor din ordonanță. Indiferent pentru ce se asigură, adică indiferent dacă sunt interesați de concediul de maternitate sau de alte tipuri de concedii medicale, nesalariații pot plăti lunar minimum 1% din salariul minim brut sau maximum 1% din trei salarii minime brute lunar.
De asemenea, e nevoie și de un stagiu minim de cotizare pentru a putea efectiv beneficia de concediul medical - șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Dar de ce salariații pot beneficia de concedii medicale? Și în cazul salariaților se plătește o contribuție separată de CASS, cea datorată de angajator (CAM), care, printre altele, se duce la fondul pentru concedii medicale. Așadar, doar CASS-ul nu acoperă diversele concedii medicale pe care și le iau, de obicei, salariații.
Totodată, trebuie să înțelegem că indemnizația de concediu medical reprezintă un venit care să-l ajute pe beneficiarul în medical în perioada în care nu mai poate lucra din cauză că se află în concediu medical. Merită subliniat aici că desfășurarea activității, chiar dacă într-un ritm mai redus, în perioada în care beneficiază de concediu medical și de indemnizația aferentă nu este permisă.
Comentarii articol (0)