Cei care nu sunt asigurați în virtutea calității de salariat își pot face contract de asigurare pentru concedii și indemnizații medicale, printre care se numără și concediul de maternitate, conform OUG nr. 158/2005, plătind o contribuție destul de mică, dar care este complet diferită de cea plătită ca asigurare socială de sănătate (CASS). Cu alte cuvinte, indiferent dacă au plătit CASS, persoanele nesalariate se pot asigura pentru concedii medicale, dacă vor, plătind separat o contribuție pentru asta.
Asigurarea se face în baza unui contract încheiat cu casa de sănătate de care aparține persoana care dorește să se asigure. Modelul contractului este anexat normelor de aplicare ale OUG nr. 158/2005 și poate fi consultat mai jos, fiind anexat acestui material.
Ordonanța stabilește că valoarea acestei contribuții e de 1% din venitul lunar înscris în contractul de asigurare. Cum anume se stabilește acest venit aflăm din art. 5 al ordonanței, recent modificat. Astfel, prevăd noile norme, venitul asigurat înscris în contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, la care se datorează contribuţia, este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declarația unică depusă în vederea plății CASS (declarația unică), care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nu poate depăşi cu mai mult de trei ori valoarea acestuia.
Așadar, indiferent pentru ce se asigură, adică indiferent dacă sunt interesați de concediul de maternitate sau de alte tipuri de concedii medicale, nesalariații pot plăti lunar minimum 1% din salariul minim brut sau maximum 1% din trei salarii minime brute lunar. Venitul asigurat, adică cel pus în contractul de asigurare nu este însă ales de contribuabil, ci stabilit conform regulii citate mai sus, pe care o regăsim în ordonanță și în normele sale de aplicare. Totodată, dacă într-o lună venitul asiguratului e mai mic decât salariul minim brut pe țară, sau, după caz, mai mare decât echivalentul a de trei ori valoarea acestuia, venitul lunar asigurat este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau, după caz, echivalentul a de trei ori valoarea acestuia.
Important! Venitul lunar asigurat se actualizează dacă ulterior încheierii contractului de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se modifică valoarea venitului înscris în declaraţia fiscală depusă în vederea plăţii CASS (declarația unică).
Plata contribuţiei la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se face lunar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează.
De asemenea, e nevoie și de un stagiu minim de cotizare pentru a putea efectiv beneficia de concediul medical - 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Important! Perioada pentru care nu s-a plătit contribuţia la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, nu constituie stagiu de asigurare
Despre ce concedii vorbim, mai exact:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.