Mai multe acte normative din domeniu sănătății au fost modificate, potrivit unei ordonanțe apărute luni, una dintre schimbări vizând introducerea în lista medicamentelor de care care se poate beneficia cu și fără contribuție personală a medicamentelor contraceptive hormonale, astfel încât ele să poată fi prescrise și eliberate persoanelor asigurate. După cum era propus inițial, măsura ar fi trebuit să se aplice și în cazul neasiguraților, dar ea a fost eliminată din forma oficializată recent. În plus, prin ordonanța de față se stabilesc măsuri care să permită înființarea de urgență a centrelor de permanență în zone izolate și greu accesibile.
OUG 66/2024, aplicabilă din 17 iunie, vizează modificarea mai multor acte normativ din domeniul sănătății, inclusiv a
Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Deoarece, anterior, serviciile de planificare familială puteau fi acordate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, dar legislația nu prevedea și acordarea unei prescripții pentru
medicamente contraceptive hormonale, autoritățile au modificat Legea nr. 95/2006 în acest sens.
Practic, legea s-a modificat, astfel încât medicamentele contraceptive hormonale să poată fi incluse în lista medicamentelor care de care beneficiază asigurații cu și fără contribuție personală, la propunerea comisiei de obstetrică-ginecologie și a comisiei de endocrinologie, pentru a putea fi prescrise și eliberate unor categorii de persoane. Categoriile de persoane ce pot beneficia de această măsură trebuie stabilite, prin ordin, de către MS.
Inițial, prescrierea și eliberarea de contraceptive hormonale viza și persoanele neasigurate, dar măsura a fost eliminată din forma finală a actului normativ.
Apoi, noua ordonanță stabilește reguli ce permit deschiderea mai rapidă a
centrelor de permanenţă, ce permit accesul la asistenţă medicală primară, mai ales în mediul rural sau în zonele izolate. Astfel, chiar dacă
legislația din domeniu e completă și permite deschiderea acestor centre de permanență, procesul era de durată și întârzia deschiderea centrelor amintite.
Pentru a se debloca această situație, s-a prevăzut acum în lege ca înființarea centrelor de permanență să se stabilească doar cu aprobarea prealabilă a MS, nu printr-un ordin ce trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
De asemenea, având în vedere încetarea pandemiei de COVID-19, s-a stabilit eliminarea din
OUG 44/2022 a investigațiilor necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigațiilor tip “Monitor”.
Totodată, se stabilește acum emiterea autorizațiilor de liberă practică pentru biochimiștii, biologii și chimiștii în sistemul sanitar din România de către organizația profesională, legal constituită, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România. În același timp, este prevăzută avizarea anuală a autorizațiilor de liberă practica în baza asigurării de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională.
Comentarii articol (0)