ACCES GRATUIT
Retrospectivă 2024
Ce măsuri care vizează drepturile pacienților au apărut în acest an
În cursul anului 2024, legislația din mai multe domenii, inclusiv cel al drepturilor pacienților, a suferit mai multe schimbări. De pildă, în 2024 au apărut normele care permit organizarea de caravane medicale pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori, s-a stabilit că se pot înființa centre de permanență, unde se pot primi îngrijiri în afara programului medicilor de familie, în mai multe localități, dar și că persoanele neasigurate pot beneficia de servicii medicale pentru diagnosticarea cancerului.
Articolul continuă mai jos
- Se pot organiza caravane medicale pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori. Pentru ca măsura apărută în 2022 să se poată aplica, recent au apărut și normele necesare. Astfel, acum, cei aflați în zone izolate sau care nu au acces facil la servicii medicale pot beneficia de asistență medicală mobilă. Caravana medicală este, de fapt, ansamblul personalului medical care se deplasează cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru furnizarea acestora.
- Centrele de permanență, care oferă îngrijiri în afara programului medicilor de familie, pot fi înființate în mai multe localități. Regulile ce permit înființarea centrelor de permanență, în care se pot primi îngrijiri în afara programului medicilor de familie, s-au modificat de la 1 septembrie 2024, astfel încât aceste cabinete să apară în mai multe localități din țară, chiar dacă activează cu un număr mai mic de medici. La câteva săptămâni distanță au apărut și normele ce permit aplicarea acestei măsuri.
- Pacienții cu dureri acute sau cronice au dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii. Mai exact, din toamna lui 2024, asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii. Serviciile medicale pentru terapia durerii reprezintă ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
- Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii medicale pentru diagnosticarea cancerului. Mai nou, persoanele neasigurate au acces la diverse servicii medicale ce permit depistarea precoce a afecțiunilor oncologice. Aceste servicii se adaugă la pachetul minimal de servicii de care beneficiază cei neasigurați. Astfel, medicul de familie poate elibera persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică bilete de trimitere utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
- Asiguraților li se pot prescrie și elibera contraceptive hormonale cu sau fără contribuție personală, printre altele. O schimbare apărută în 2024 vizează introducerea în lista medicamentelor de care care se poate beneficia cu și fără contribuție personală a medicamentelor contraceptive hormonale, astfel încât ele să poată fi prescrise și eliberate persoanelor asigurate.
- Cardul european de sănătate poate fi solicitat acum și online. Documentul în baza căruia cetățenii români pot obține asistență medicală în țările ce fac parte din Uniunea Europeană, respectiv cardul european de asigurări sociale de sănătate, poate fi solicitat, în 2024, și online, fără să mai fie necesară deplasarea la autorități.
- Termenul pentru care se pot da antibiotice fără rețetă, redus de la 72 la 48 de ore. Ministerul Sănătății (MS) a modificat, în primele zile din 2024, modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic. Noile reglementări vizează metodologia de monitorizare a prescrierii și eliberării acestor medicamente la nivel național și conferă farmaciștilor dreptul de a le elibera fără prescripție, dar doar în situații de urgență. Inițial, regulile stabileau că se pot elibera antibiotice fără rețetă pentru tratamentul pe o perioadă de 72 de ore, dar, după doar câteva zile, MS a redus acest termen de la 72 la 48 de ore.
- Datele medicale ale unui pacient se transmit rudelor după decesul acestuia doar în baza unui certificat de moștenitor. Regulile transmiterii informațiilor către rudele unui pacient mort au fost modificate, în cascadă, de mai multe ori. Ultima modificarea a lor a avut loc în prima parte a lui 2024, când s-a stabilit că datele medicale unui pacient se transmit rudelor după decesul acestuia doar pe baza unui certificat de moștenitor.
- Contribuția personală pentru serviciile medicale fără spitalizare în clinicile private, amânată oficial pentru 2027. Autoritățile au stabilit, în toamna lui 2024, încă o amânare a aplicării contribuției pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private, măsură apărută în 2019, dar care nu s-a aplicat până acum. Mai exact, această contribuție s-ar putea aplica din 2027, anteriorul termen fiind 2025.
Citește mai mult despre
drepturile pacientilor,
drepturi pacienti,
pacient,
pacienti,
retrospectiva 2024,
pacient in romania,
sistem sanitar,
medicamente,
cancer,
contributie personala sanatate,
pachete de servicii medicale
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)