Legea 162/2024 referitoare la transportul public gratuit destinat elevilor din învățământul preuniversitar, publicată vineri în Monitorul Oficial 507/2024, introduce prevederi care încurajează, conform expunerii de motive a inițiatorilor, autoritățile locale din marile aglomerări urbane să susțină proiecte proprii de transport gratuit pentru elevi. Noile prevederi se vor aplica în trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 3 iunie 2024.
Deși inițiativa a fost inițial respinsă de senatori, ea a fost adoptată de deputați, care au adăugat formei inițiale ale proiectului de lege câteva prevederi suplimentare.
Întâi de toate, parlamentarii au introdus precizarea că transportul public gratuit se adresează exclusiv elevilor înregistrați la instituții de învățământ preuniversitar de stat. De asemenea, conform normei, accesul elevilor și profesorilor la această formă de transport va fi posibilă numai la și de la instituțiile de învățământ ori la diverse alte activități culturale sau educative.
Conform documentului, ”însoţirea elevilor în autovehiculele şcolare în scopul supravegherii acestora şi a asigurării condiţiilor de securitate va fi asigurată de autorităţile publice locale cu atribuţii în acest sens, sau, în cazul în care infrastructura autorităţii publice locale nu permite acest lucru, de către conducătorul autovehiculului respectiv”.
Referitor la aceștia din urmă, legea prevede faptul că șoferii nu vor putea permite accesul în vehicul al altor persoane decât profesori, elevi sau însoțitori ai acestora, sancțiunile pentru nerespectarea acestei prevederi putând merge până la desfacerea contractului de muncă al șoferului.
Documentul impune și anumite obligații ale elevilor, acestea ținând de respectarea distribuției locurilor stabilite pentru deplasare, de manifestarea unui comportament şi a unui limbaj civilizat şi de restricții legate de distrugerea bunurilor din respectivul autovehicul.
Nerespectarea acestor obligații poate aduce elevilor interdicția de a mai beneficia pentru o anumită perioadă de timp de această formă de transport. Forma inițială a proiectului de lege prevedea și răspunderea materială a elevilor în astfel de situații, însă deputații au eliminat din text aceste prevederi.
În plus, norma stabilește faptul că vehiculele folosite la transportul elevilor trebuie să fie conforme prevederilor specifice din Codul rutier referitoare la omologare și la condițiile pe care vehiculele de transport persoane trebuie să le îndeplinească.
Comentarii articol (0)