Atunci când vorbim de acordarea unui ajutor de minimis, una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească întreprinderea care-l solicită este să nu depășească, în ultimii trei ani, plafonul cumulat stabilit de autoritățile europene. Până în 2023, valoarea totală ce putea fi acordată aceleiași întreprinderi, în ultimii trei ani, era de 200.000 euro. Însă plafonul s-a majorat, din 2024, la 300.000 euro, măsură care a început să fie reflectată, mai nou, inclusiv în programele de finanțare din România.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Plafonul vechi era prins în Regulamentul european 1.407/2013, care s-a aplicat între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2023: „Pentru fiecare stat membru, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăși suma de 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare. Pentru fiecare stat membru, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu depășește suma de 100.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.”
Plafonul nou a fost stabilit prin Regulamentul european 2.831/2023 și se aplică în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2030: „Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 300.000 euro în nicio perioadă de 3 ani.”
Potrivit autorităților europene, majorarea plafonului pentru ajutoarele de minimis acordate aceleiași întreprinderi vine ca urmare a inflației înregistrate din 2014 și până acum și a evoluțiilor estimate în perioada în care se va aplica noul regulament:
„Având în vedere experiența câștigată prin aplicarea Regulamentului 1.407/2013, este oportună mărirea la 300.000 euro a plafonului pentru valoarea ajutoarelor de minimis pe care o întreprindere unică le poate primi pe o perioadă de trei ani din partea unui stat membru. Acest plafon reflectă inflația înregistrată de la intrarea în vigoare a Regulamentului 1.407/2013, precum și evoluțiile estimate în decursul perioadei de valabilitate a prezentului regulament.
Plafonul respectiv este necesar pentru a se asigura că o măsură care face obiectul prezentului regulament poate fi considerată ca neavând niciun efect asupra schimburilor comerciale dintre statele membre și ca nedenaturând sau neamenințând să denatureze concurența. În sensul normelor de concurență prevăzute în tratat, prin «întreprindere» se înțelege orice entitate, fie aceasta persoană fizică sau persoană juridică, care desfășoară o activitate economică, indiferent de statutul său juridic și de modul în care este finanțată.”
În concluzie, noul plafon european permite întreprinderilor să acceseze sume mai mari în cadrul ajutoarelor de minimis, într-o perioadă de trei ani, din moment ce acesta se atinge mai greu decât înainte.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)