Potrivit motivării autorităților, inspectorii au găsit în practică transporturi rutiere pentru care nu se obținuse codul UIT, dar bunurile în cauză au fost înregistrate în documente justificative și apoi în contabilitate, iar obligațiile fiscale aferente au fost îndeplinite. Practic, nu exista niciun prejudiciu, astfel că măsura confiscării s-a aplicat degeaba.
„Din cazuistica existentă la nivelul structurilor de control s-au identificat anumite transporturi de bunuri cu risc fiscal realizate fără coduri unice unde bunurile aferente acestora au fost înregistrate în documentele justificative și contabile ale contribuabililor în perioada de referință, iar impozitele și taxele datorate la bugetul de stat au fost declarate. (...)
În considerarea asigurării unor condiţii de concurenţă şi echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor şi pentru combaterea creşterii inegalităţilor, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credinţă, care se conformează regulilor fiscale, se propune ca în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior, în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice”, au explicat inițiatorii măsurii.
Înainte de această modificare, Gabriel Biriș, Partener la Biriș Goran, dăduse un exemplu de o situație anormală pe care o întâlnise în practică în care, deși se obținuse codul UIT, acesta nu figura în evidențele autorităților:
„Am dat de o situație absolut scandaloasă:
- contribuabilul (măricel) utilizează o API (sunt necesare sute de UIT-uri pe lună);
- șoferul prezintă codurile UIT la intrarea în țară, dar acestea nu sunt regăsite de vameși în sistem. De observat că nu se pot verifica (de contribuabil) codurile UIT după obținere. Adică pur și simplu le primești și te rogi la Sfântul Duh să fie acolo;
- camioanele sunt lăsate să treacă, descarcă, marfa e înregistrată, la fel cum sunt înregistrate și veniturile din vânzarea ei;
- vine Antifrauda, constată că nu găsește codurile UIT în propriul sistem, dă amendă și confiscă contravaloarea mărfii (aproape jumătate de milion de euro);
- îi întreabă contribuabilul cum justifică faptul că, totuși, el are codurile UIT? Iar dacă le are, înseamnă că sistemul Fiscului le-a și emis. Inspectorii nu se încurcă în detalii de genul acesta și emit «felicitarea».
Comentarii articol (0)