În urma modificărilor suferite de Ordonanța e-Transport în decembrie 2023 și în aprilie 2024, procedura de folosire a sistemului a fost înlocuită cu totul, printr-un ordin recent publicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noul ordin vine cu mai multe clarificări necesare pentru aplicarea regulilor modificate din cadrul legal primar.
Ordinul ANAF 1.337/2024 a apărut în Monitorul Oficial și este în vigoare din
27 iunie 2024. Acesta vine ca urmare a modificărilor aduse de OUG 115/2023, ce sunt valabile din
15 decembrie 2023, și de OUG 43/2024, ce sunt valabile din
30 aprilie 2024. Noul ordin
înlocuiește procedura veche din Ordinul ANAF 2.545/2022.
Iată principalele noutăți din procedură:1. Confirmare că nu chiar orice transport internațional trebuie raportat. Noua procedură a ANAF stabilește clar că raportările în e-Transport se fac numai dacă sunt îndeplinite condițiile de greutate și valoare, indiferent că vorbim de transporturi naționale de bunuri riscante sau transporturi internaționale de bunuri riscante și neriscante. Concret, vizate sunt vehiculele cu o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului,
așa cum ANAF ne-a confirmat recent.
2. Cum se procedează în cazul monitorizării în timp real. Procedura nouă include reguli referitoare la monitorizarea transporturilor în timp real. Pe de o parte, dacă vehiculul e echipat cu dispozitive de transmitere automată a datelor de poziționare, operatorul de transport rutier e obligat să asigure buna funcționare a dispozitivelor pe toată durata traseului. Înaintea pornirii pe traseu, se introduc codurile UIT și acestea se atribuie dispozitivelor de transmitere automată a datelor de poziționare, iar după terminarea transportului dispozitivele nu mai trebuie să aibă alocate coduri UIT. Pe de altă parte, dacă vehiculul nu-i echipat cu dispozitive de transmitere automată a datelor de poziționare, operatorul de transport rutier e obligat să echipeze vehiculele cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit (dispozitive de tip telefon mobil) pe care au fost instalate modulele informatice puse la dispoziție de autorități. În acest caz, șoferul e obligat să pornească dispozitivul de poziționare și să introducă codurile UIT înainte de începerea transportului, iar apoi să oprească dispozitivul după livrarea bunurilor. Este subliniat că acele coduri UIT pot fi prezentate de șoferi sub orice formă inteligibilă.
3. Precizare nouă la stabilirea valorii bunurilor. Stabilirea valorii totale a bunurilor care fac obiectul transportului declarat în e-Transport are în vedere mai multe aspecte, lista actuală fiind completată cu faptul că în cazul operațiunilor de import valoarea bunurilor declarate este valoarea înscrisă în factura externă.
4. Ce se întâmplă cu bunurile subevaluate, când e vorba de confiscare. La secțiunea dedicată stabilirii contravalorii bunurilor nedeclarate în cazul confiscării, apare o prevedere nouă legată de bunurile subevaluate. Astfel, dacă din documentele justificative (factura sau avizul de însoțire) reiese o subevaluate clară (adică există o diferență de 50%), inspectorii determină contravaloarea bunurilor în funcție de datele pe care le au în e-Transport sau în sistemul vamal pentru bunurile din categoria respectivă.
5. Detalieri referitoare la bunurile nerecepționate și cele recepționate și ulterior returnate. Dacă bunurile declarate în e-Transport n-au fost recepționate sau au fost recepționate parțial, bunurile nerecepționate revin în depozitul de încărcare sau în cel mai apropiat depozit al expeditorului în baza codului UIT inițial. Anterior se prevedea doar că bunurile revin la expeditor, dar fără să se precizeze unde anume. Totodată, referitor la transporturile internaționale se precizează suplimentar că, dacă furnizorul este din România, returul ulterior al bunurilor recepționate formează o nouă partidă de bunuri pentru care e necesară obținerea unui nou cod UIT de către furnizorul inițial.
6. Reguli pentru confirmarea transporturilor după finalizarea acestora. Ordinul nou prevede că în e-Transport se pune la dispoziție opțiunea de confirmare a transporturilor declarate anterior. Astfel, completarea datelor în secțiunea „Confirmare transport” se face după finalizarea transportului, iar secțiunea conține două câmpuri de date („Confirmare achiziție/livrare”, cu posibilitatea de a selecta „Confirmat”, „Confirmat parțial” sau „Infirmat”, și „Comentariu confirmare”, în care se pot face precizări cu privire la transportul în cauză). Dacă până la data expirării valabilității codului UIT utilizatorul nu confirmă transportul, sistemul va considera automat că transportul respectiv este confirmat.
7. Reguli pentru vânzările ambulante. O noutate din recentul ordin al ANAF vizează situația vânzărilor ambulante pe teritoriul național (vânzarea „van sales”), atunci când beneficiarii bunurilor transportate nu se cunosc la plecarea în cursă. Astfel, în e-Transport se selectează în câmpul de date „Tip operațiune” opțiunea „TTN - Transport pe Teritoriul Național”, în câmpul de date „Scop operațiune” e selectată opțiunea „Transfer între gestiuni”, pentru „Locul final traseu rutier” e indicată cea mai îndepărtată adresă a traseului propus, urmând ca în câmpul de date „Alte informații” să fie menționate date referitoare la vânzarea ambulantă a bunurilor transportate. În acest caz, vehiculul de transport e considerat ca gestiunea agentului de vânzări, stocul de marfă e justificat ca diferență între cantitățile de bunuri declarate în e-Transport și bunurile livrate clienților pe baza documentelor justificative, iar bunurile nelivrate sunt returnate la gestiunea depozitului în baza codului UIT obținut inițial.
8. Precizare pentru bunurile riscante comercializate în sistem „cash and carry”. Se prevede că transporturile bunurilor riscante achiziționate din magazinele „cash and carry”, ce reprezintă produse pe care clientul le alege de pe raft, le plătește la casele de marcat și le transportă în nume propriu, nu trebuie declarate în e-Transport.
Comentarii articol (0)