Printr-o ordonanță publicată în aprilie în Monitorul Oficial -- OUG nr. 38/2024 -- Legea prestatorilor casnici a fost modificată semnificativ. Astfel, activitățile casnice ce pot fi prestate pentru gospodăriile beneficiarilor de către prestatori în schimbul tichetelor de activități casnice sunt acum stabilite în mod expres, fiind în număr de 34. Tot prin recenta ordonanță s-a stabilit și că îngrijitorii informali pot fi considerați, în anumite condiții, prestatori casnici în sensul Legii 111/2022.
Era nevoie însă și de modificarea normelor de aplicare ale Legii 111, conținute de HG nr. 822/2022. În acest sens, la Ministerul Muncii a fost pus în dezbatere în mai un proiect care să modifice normele pentru a le alinia cu modificările aduse legii în primăvară, proiect pe care Guvernul l-a adoptat săptămâna trecută și care marți a apărut în Monitorul Oficial - e vorba de HG nr. 860/2024.
Printre modificările aduse HG 822 prin recenta hotărâre se numără eliminarea referirii la profesia de bonă din lista de activități casnice remunerate prin tichet, clarificarea utilizării Platformei Electronice de evidență a activităților casnice, inclusiv modalitatea de acces și de înregistrare pentru prestatori și beneficiari, introducerea datelor și informațiilor obligatorii în platforma electronică pentru înregistrarea utilizatorilor, precum și clarificarea rolului furnizorului de serviciu universal.
O schimbare notabilă este referitoare la gestionarea sumelor estimate și la modul de plată a valorii nete a tichetelor de activități casnice. Acestea vor fi preschimbate de prestatori în conturi fără dobândă, iar plata și reținerea impozitelor și contribuțiilor se vor face conform noilor reglementări. În plus, s-au stabilit termene precise pentru anularea tichetelor de activități casnice și s-au clarificat pașii de urmat în cazul completării incorecte a datelor pe tichetele pe suport hârtie. Acestea pot fi returnate și preschimbate, cu deducerea costurilor de tipărire și distribuire.
Nu în ultimul rând, se dorește îmbunătățirea clarității funcționalităților platformei electronice, simplificarea modului de înregistrare a angajatorilor și actualizarea modelului tichetului de activități casnice, atât pentru suportul hârtie cât și pentru cel electronic.
La acest moment, în platforma electronică tichete.anofm.ro sunt peste 380 de oferte în marketplace, cea mai mare parte dintre ele numai în București. Nu vorbim însă de un raport 1:1 între prestatori și oferte, întrucât unii prestatori au publicat mai mult de o ofertă de prestări de activități în marketplace.
Țintele din Planul național de redresare și reziliență (PNRR) este destul de optimiste însă, aflăm din expunerea de motive ce a însoțit HG 860 în forma sa de proiect: „în trimestrul IV al anului 2024, când în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice trebuie să figureze cel puțin 20.000 de prestatori casnici înregistrați anterior ca șomeri sau inactivi care prestează activități casnice în schimbul tichetelor de activități casnice și cel puțin 10.000 de beneficiari casnici în folosul cărora sunt desfăşurate activităţi casnice în cadrul sistemului de tichete și trimestrul I al anului 2026, când în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice e necesar să fie înregistrați cel puțin 60.000 de prestatori casnici înregistrați anterior ca șomeri sau inactivi care prestează activități casnice în schimbul tichetelor de activități casnice și cel puțin 30 000 de beneficiari casnici în folosul cărora sunt desfăşurate activităţi casnice în cadrul sistemului de tichete”.