În acest sens, trebuie menționat că organele fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții pentru a reflecta conținutul economic al acesteia. Astfel, firmele trebuie să fie foarte atente la achizițiile de bunuri și servicii efectuate în scopul personal al asociaților sau acționarilor, deoarece nu este suficientă doar încadrarea la cheltuieli nedeductibile.
De asemenea, se menționează că sunt asimilate cu prestări de servicii efectuate cu plată utilizarea bunurilor, altele decât bunurile de capital, care fac parte din activele folosite în cadrul activității economice a persoanei impozabile în folosul propriu sau de către personalul acesteia ori pentru a fi puse la dispoziție, în vederea utilizării în mod gratuit, altor persoane, pentru alte scopuri decât desfășurarea activității sale economice, dacă taxa pentru bunurile respective a fost dedusă total sau parțial.
În consecință, sunt asimilate unei prestări de servicii efectuate cu plată utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite în cadrul activității economice a persoanei impozabile în folosul propriu sau serviciile prestate în mod gratuit de către persoana impozabilă pentru uzul propriu, dacă taxa pentru bunurile respective a fost dedusă total sau parțial, cu excepția bunurilor a căror achiziție face obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată fiind constituită din:
- prețul de cumpărare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, în absența unor astfel de prețuri de cumpărare, prețul de cost, stabilit la data livrării, exceptând activele fixe corporale;
- pentru bunurile care reprezintă active corporale fixe, baza de impozitare este constituită din valoarea de înregistrare în contabilitate diminuată cu amortizarea contabilă;
- suma cheltuielilor efectuate de persoana impozabilă în cazul prestării de servicii.
De asemenea, deductibilitatea TVA-ului se aplică doar pentru activitățile economice efectuate de o persoană impozabilă. Astfel, TVA-ul achitat în legătură cu achizițiile necesare pentru desfășurarea activității economice poate fi dedus. Deducerea nu se aplică pentru bunurile sau serviciile utilizate în scopuri personale sau nelegate de activitatea economică. În concluzie, TVA poate fi dedusă pentru achizițiile care sunt făcute în scopul desfășurării activității economice a unei firme plătitoare de TVA.
Prin urmare, dacă ai o societate plătitoare de TVA, poți beneficia de deducerea taxei pe valoarea adăugată pentru achizițiile care îți servesc realizării obiectului de activitate. Pentru a beneficia de deducerea TVA-ului, companiile trebuie să identifice acele achiziții deductibile efectuate în scopul desfășurării activităților economice, depunând deconturile fiscale, în care declară atât TVA-ul colectat de la clienți, cât și TVA-ul deductibil pentru achizițiile efectuate.