Despre stabilirea salariului în altă monedă am mai discutat la avocatnet.ro acum ceva vreme, concluzionând, pe baza legislației în vigoare, că nu se poate pune în contractul de muncă plata salariului în alt mod decât prin bani și nici prin altă monedă decât cea națională.
Câteva repere legislative: Codul muncii stabilește că salariul se achită în bani, cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual / colectiv de muncă sau în regulamentul intern. În Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar se prevede însă „plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu)”.
Deși raportarea salariului s-ar putea face la o monedă străină, plata făcându-se în mod efectiv în lei, ar fi o bătaie de cap pentru angajator, la finalul zilei - subiectul este tratat pe larg, aici.
Întrebarea de mai jos a fost pusă recent pe forumul avocatnet.ro și face discuția despre plata salariilor în alte monede decât leul și mai interesantă: s-ar putea plăti salariul în criptomonedă?
„Angajatorul ne-a cerut să ne facem Crypto Wallet, pentru plata salarială, iar în prezent eu nu pot să accesez banii din aplicația respectivă, țin să mentionez că la interviu am fost anunțați că ne sunt dați banii cash, există vreo posibiltate să fac rost de banii respectivi?” |
Desigur, răspunsul este tot „NU”, iar argumentele sunt cele de mai sus - legislația nu permite remunerarea muncii prestate altfel decât în moneda națională.
Un crypto wallet (portofel cripto) este un software sau hardware care permite utilizatorilor să stocheze și să gestioneze criptomonede. Portofelul conține cheile private și publice necesare pentru a accesa și gestiona fondurile criptografice. Cheia privată este folosită pentru a semna tranzacții și a dovedi proprietatea asupra monedelor. Aceste portofele permit trimiterea și primirea criptomonedelor, verificarea soldului și istoricului tranzacțiilor, dar și protecție împotriva accesului neautorizat prin metode precum autentificarea în doi pași și criptarea.
Impunerea plății salariilor printr-un crypto wallet în România este problematică din punct de vedere legal - mai corect spus însă, nu avem o reglementare pentru așa ceva, iar aici, în materia drepturilor angajaților, nu putem să acționăm pe lângă ce prevede legea, oricât de inventivi și de progresiști am fi. Deși utilizarea criptomonedelor devine tot mai populară, integrarea acestora în structurile de plată salarială necesită reglementări legislative dedicate, dar și mecanisme robuste de protecție a angajaților și de conformitate fiscală.
Angajatorii trebuie să rețină și să vireze impozitele și contribuțiile sociale pentru salarii către stat. Utilizarea criptomonedelor complică plata taxelor, având în vedere fluctuațiile de valoare ale monedelor virtuale. Legea protejează drepturile salariaților, asigurându-se că aceștia primesc un salariu corect și stabil. Utilizarea criptomonedelor, care sunt cunoscute pentru volatilitatea lor, poate pune în pericol stabilitatea veniturilor angajaților. Un angajator care și-ar dori să plătească salariile în cripto ar trebui să-și puna problema asigurării unor mecanisme clare de conversie și stabilitate a valorii.
De la cash la cripto se măsoară buna-credință
Există un semn de întrebare în ce măsură angajatul care a adresat acea întrebare chiar semnase și primise un exemplar al contractului individual de muncă - pentru orice angajator ar trebui să fie destul de clară chestiunea plății salariilor în România, cu atât mai mult dacă ne gândim la preocuparea sa pentru conformarea fiscală și respectarea opiniei contabilului sau consultantului său fiscal.
Codul muncii impune obligația de informare a viitorului lucrător cu privire la elementele esențiale ale contractului de muncă - printre ele, inclusiv chestiunea salariului și cum va fi plătit acesta. Dacă se discută despre plata în numerar, atunci ea ar trebui să se regăsească stipulată ca atare și în cuprinsul contractului dintre părți (dacă se mai încheie unul).
Având o prevedere contractuală care stabilește valoarea salariului brut, eventualele accesorii ale salariului, precum și cum și când se face plata salariului, a schimba în mod unilateral, în fapt, modalitatea de plată, reprezintă o încălcare a convenției dintre părți.
Oricât am discuta despre litera legii, practica ne oferă tot timpul exemple de situații la limita sa. În scopul de a înțelege cât mai bine cum se aplică legea în situații concrete, ne-am propus să plecăm de la poveștile oamenilor. Dacă vrei să ne povestești despre ce se petrece la locul de muncă ori cu angajații tăi, ne poți scrie la adresa realitati_hr@avocatnet.ro și împreună cu specialiști vom încerca să oferim o perspectivă juridică asupra situației respective. |