În urmă cu trei ani, OUG 6/2021 ralia legislația autohtonă la cea unională în ceea ce privește reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Astfel, principiile europene stipulate de Directiva (UE) 2019/904, referitoare la promovarea tranziției către o economie circulară în întreaga Uniune Europeană (UE) prin introducerea etapizată a unei combinații de măsuri a început să producă efecte și în România.
Unul dintre acestea, deseori contestat de consumatori, este acela al ”legării” capacelor din plastic de recipienții de tip PET.
Astfel, ordonanța citată prevede că ”începând cu 3 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință (...), ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor”.
Recipientele care trebuie să respecte această cerință sunt cele ”pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora, și ambalajele de băuturi compozite, inclusiv dopurile și capacele acestora”.
Una dintre interpretările date acestor prevederi a fost aceea că predarea ambalajelor de tip SGR (Sistem garantare-returnare) nu va mai fi posibilă începând cu data de 3 iulie pentru ambalajele care nu mai au dopul atașat, iar consumatorii nu vor putea recupera garanția aferentă.
Conform unui comunicat de presa remis agenției Agerpress, administratorul SGR a ținut să precizeze faptul că cei interesați vor putea returna ambalaje de plastic fără dop/capac și după această dată, atât la automate (RVM), cât și la centrele ori magazinele unde predarea recipienților se face manual:
"Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR.
Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaşte şi a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce priveşte colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleaşi. RetuRO le reaminteşte consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul 'Ambalaj cu Garanţie' vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conţinut", se precizează în comunicat.
Comentarii articol (0)