Unul dintre principiile generale de prevenire ale Legii SSM este acela că angajatorul e obligat să adapteze munca la om, iar asta înseamnă și alegerea echipamentelor. Angajatorului îi revine obligația de a furniza pe cheltuiala sa echipamentul și tot
angajatorul este unicul amendat dacă angajaților nu li s-au furnizat echipamentele sau dacă nu există nici măcar o documentație pentru deciziile privind aceste echipamente, dacă lipsesc evaluările de risc ș.a.m.d.
Aceeași lege îi obligă pe angajați să utilizeze corect echipamentele de protecție - cu toate astea, inspectorii de muncă nu-i pot amenda în mod direct pe cei care nu le poartă pentru că nu există o sancțiune în lege, unde e prevăzută obligația.
„Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă”, prevede legea, scop în care lucrătorul are obligația „să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare”.
Deși inspectorul care face verificări la locul muncii nu poate sancționa contravențional angajatul care a refuzat să poarte echipament de protecție, angajatorul o poate face. Printre multe prevederi necesare, în regulamentul intern trebuie să existe și reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii, precum și obligațiile salariaților, dar și abaterile disciplinare. Angajatului nu îi este doar recomandat să poarte echipamentul de muncă - este obligația sa.
„Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii: (...) e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate”, prevede Codul muncii.
Sancționarea disciplinară a angajatului care refuză să folosească echipamentul individual de protecție furnizat de angajator este posibilă: fie că vorbim de utilizarea tuturor componentelor, de utilizarea conform indicațiilor sau chiar de înlocuirea unor componente de bunul plac. Pentru sancționare este necesară însă urmărirea îndeaproape a pașilor cercetării și de respectarea condițiilor pentru angajarea răspunderii disciplinare.
Este inadmisibilă însă sancționarea unui angajat care nu poartă un așa-zis echipament de protecție atunci când nu i-a fost furnizat, cum se întâmplă în situațiile în care angajatorul, în contra prevederilor legale, le pretinde lucrătorilor să-și asigure pe propria cheltuială acel echipament.
Comentarii articol (1)