avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Purtare casca de protectie de mai multe persoane.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Purtare casca de protectie de mai multe persoane.

Buna seara!
Este obligatorie purtarea unei singure casti de protectie de mai multe persoane? Problema se pune in felul urmator: Astazi lucram cu un utilaj la inaltime, aveam zona imprejmuita dar nu purtam casca.Directorul m-a vazut si a venit sa se ia de mine. Eu i-am spus ca nu pot purta o casca de protectie pe care o mai utilizeaza inca alte 20 de persoane, in primul rand ca nu este igienic. M-a luat in ras spunand ca daca am facut o cerere , eu nestiind ca ar trebuii sa fac asa ceva.De 2 luni pe raza locului de munca nu exista o astfel de casca sau cei cu rea intentie au pitit-o. Nici altii nu o poarta dar ironia sortii .... Ma poate sanctiona? Legea ce spune? Daca ma va evalua cred ca o sa ma bifeze cu nu la SSM. Ma pot apara? Si cum?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
enealex1986, utilizator
Totusi cred ca este un echipament individual nu colectiv!
Cu stima!
clar ca echipamnetul este individual .
[ link extern ]

dar este datoria dumneavostra de a va atribuii aceasta prioritate , societatea fiind obligata sa va imnaeze pe proces verbal toate cele necesare , mai ales ca lucrati intr-un mediu numai bun de purtat nu numai casca ,dar si bocanci...

LEGISLAŢIA DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ.
Legea securității și sănătății în muncă (Legea nr. 319/2006):
Art. 5.- În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următorul înțeles:

j) echipament individual de protecție - orice echipament destinat a fi purtat sau mânuit de un lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, precum și orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a îndeplini acest obiectiv .
Obligatia acordarii echipamentului individual de protectie revine angajatorului, in baza unui document care sa ateste ca acest echipament a fost acordat si primit de catre lucrator. In cazul in care veti fi sanctionat, puteti contesta decizia daca nu ati semnat pentru primirea castii de protectie.
HG 1048 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de munca prevede;
ART. 8
(1) Echipamentul individual de protecţie este, în principiu, destinat purtării de către o singura persoana.
(2) Dacă împrejurările impun purtarea echipamentului individual de protecţie de către mai multe persoane, se iau măsuri corespunzătoare pentru a se asigura ca aceasta utilizare nu creează diferiţilor utilizatori nicio problema de sănătate sau de igiena.
ART. 9
În cadrul întreprinderii şi/sau unităţii trebuie sa se furnizeze şi sa fie disponibile informaţii adecvate privind fiecare echipament individual de protecţie impus în conformitate cu art. 5 şi 6.
ART. 10
(1) Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa funcţionare şi o stare de igiena satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, repararii şi inlocuirilor necesare.
@separatistul
Ce ati dorit, sa spuneti, citez din mesajul dvs.: ".. dar este datoria dumneavostra de a va atribuii aceasta prioritate." ?
@enealex1986
Dotarea lucratorilor cu EIP se face de catre angajator, in functie de evaluarea riscurilor efectuata de catre angajator pentru locul de munca/ postul de lucru/ activitatea desfasurata.
domnul Gigi , nu este datoria mea , sa port echipamentul de protectie? trebuie sa ma traga seful de maneca ? bineinteles , asta dupa ce am semnat PM si m-i s-a dat echipamentul corespunzator .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru kireinasrl kireinasrl Buna ziua, As dori sa stiu care este tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru ( salopete, tricouri, etc.). La plecarea angajatului ce se ... (vezi toată discuția)
Igiena personala la locul de munca lorela_ro lorela_ro Buna ziua. Lucrez intr-o institutie foarte cunoascuta cu foarte multi angajati. Pana de curand ceea ce aveam de facut nu implica folosirea castilor audio, dar ... (vezi toată discuția)
Echipament protectia muncii - platit sau nu de angajat Pin.cristina Pin.cristina Buna ziua, In ce masura se poate solicita plata echipamentului de protectie ( bocanci, salopeta, tricou,vesta, casca, casti,ochelari) - indeosebi ... (vezi toată discuția)