OUG nr. 87/2024 pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e- Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost joi seară în dezbatere la Ministerul Finanțelor și a fost adoptat de Guvern vineri, fiind publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi, astfel încât să producă efecte de la 1 iulie.
„ART. V - Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”, prevede, mai exact, ordonanța.
Condițiile de aplicare a beneficiului de netaxare la salariul minim nu fuseseră modificate odată cu cuantumul sumei căreia nu i se aplică taxe - 300 de lei, de la 1 iulie. Astfel că valoarea în sine a salariului minim aplicabilă de la 1 iulie (3.700 de lei) ajunge să se apropie foarte mult de plafonul de 4.000 de lei în care trebui să intre și eventualele adaosuri salariale.
Măsura propusă de Finanțe în această ordonanță scoate însă din calculul acestui plafon cele mai comune adaosuri la salariile românilor: voucherele de masă sau indemnizațiile de hrană pe care le primesc bugetarii. În acest fel, chiar dacă venitul brut lunar ar depăși 4.000 de lei cu tot cu aceste tichete, aplicarea beneficiului de netaxare de 300 de lei va fi posibilă prin scăderea valorii tichetelor / indemnizației de hrană pe luna respectivă.
Comentarii articol (0)