Astfel, pentru promovarea screening-ului se propune acum introducerea următoarelor măsuri:
- două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și deductibile de angajatori, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
- două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
- două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de structurile Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și ale Serviciului de Protecţie și Pază, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.
Angajatorul va stabili apoi, pe baza propunerilor din cerere, când va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.
După ce are acordul angajatorului, salariatul va putea merge la medicul de familie, de unde va lua o adeverință prin care dovedește că a făcut screening-ul. Adeverința va trebui depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.
Dacă nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, angajatorii vor risca să fie amendați de către inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)