ACCES GRATUIT
UPDATE: Persoanelor cu dizabilități nu li se mai poate refuza transportul interurban gratuit, chiar dacă au bilete emise în alt județ. A apărut și modalitatea de decontare
Pentru a se asigura că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate în toate cazurile, Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre apărută în septembrie, modificarea regulilor transportului interurban gratuit de care beneficiază aceste persoane, una dintre noutățile apărute atunci fiind eliminarea posibilității de refuz al asigurării transportului acestora în cazul în care biletul a fost emis într-un alt județ. Acum, autoritățile au introdus, printr-un ordin apărut în această dimineață, procedura de decontare și de asigurare a transferurilor financiare necesare decontării serviciilor de transport interurban furnizate persoanelor cu handicap în baza biletelor de călătorie gratuită.
Articolul continuă mai jos
HG 1.073/2024, apărut în septembrie, vizează modificarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cuprinse în
HG 1.017/2018, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor celor cu dizabilități în legătură cu transportul gratuit.
În primul rând, după cum apare în motivarea măsurilor,
“scopul acestui act normativ este de a asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin utilizarea cardurilor de carburant emise de unități verificate prin procedura de autorizare a Ministerului Finanțelor”.
Practic, autorizațiile de funcționare a unităților emitente de carduri de carburant se acordă în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, nu potrivit prevederilor
Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, așa cum era înainte.
În plus, autoritățile vor să se asigure că se respectă drepturile persoanelor cu dizabilități prin
eliminarea posibilității de refuz al furnizării serviciului de transport în situația în care transportatorul nu are încheiată convenție cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din județul de domiciliu al beneficiarului.
Concret, normele stabilesc acum că
“operatorii de transport interurban sunt obligați să asigure serviciile în baza biletelor de călătorie gratuită, indiferent de județul în care s-au tipărit, și să le prezinte DGASPC din județul în a cărui rază se află stația de început a călătoriei ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operator și această entitate, oricărei alte DGASPC, aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta desfășurării călătoriei”.
Modalitatea de decontare şi de asigurare a transferurilor financiare a fost aprobată recent printr-un ordin al președintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Mai exact, este vorba despre Ordinul 1.019/2024, apărut azi, care stabilește
"modalitatea de decontare a serviciilor de transport interurban furnizate persoanelor cu handicap în baza biletelor de călătorie gratuită, indiferent de județul în care s-au tipărit".
Înainte, HG 1.017/2018 prevedea că operatorii de transport interurban pot presta serviciile de transport pentru beneficiarii
Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap numai în baza convențiilor încheiate cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București.
Încălcarea obligației de a asigura serviciile gratuite de transport poate fi sancționată din 12 septembrie. Mai precis, refuzul de a asigura serviciile în baza biletului de călătorie gratuită poate aduce operatorului de transport interurban amenzi cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă.
Normele stabilesc că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce înseamnă că amenda maximă pe care o vor putea primi operatorii de transport interurban în cazul prezentat mai sus este de 55.500 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)