Franciza presupune existenta unei colaborari stranse intre francizor si francizat, relatie in care francizorul ofera dreptul de a exploata o afacere.
Contractul de franciza trebuie sa protejeze drepturile de proprietate industriala sau intelectuala ale francizorului, ceea ce inseamna ca in contract trebuie stabilite cu strictete drepturile si obligatiile fiecarei parti.
Cei care doresc sa fie francizor trebuie sa cunoasca faptul ca ordonanta 52/1997, cu modificarile ulterioare, stabileste faptul ca francizorul trebuie sa asigure beneficiarilor sai o pregatire initiala, precum si asistenta comerciala si/sau tehnica permanenta, pe toata durata existentei drepturilor comerciale.
Legislatia privind franciza stipuleaza ca un contract de franciza trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze:
- drepturile francizorului;
- drepturile beneficiarului;
- bunurile si/sau serviciile si/sau tehnologiile furnizate beneficiarului;
- obligatiile francizorului si ale beneficiarului;
- conditiile financiare pentru beneficiar;
- durata contractului;
- conditiile de reinnoire a contractului, daca este cazul;
- conditiile in care vor putea sa opereze cesiunea sau transferul drepturilor decurgand din contract si conditiile de preemptiune ale francizorului;
- conditiile de utilizare de catre beneficiar a insemnelor distinctive apartinand francizorului: firma, emblema, marca de fabrica sau de comert, marca, sigla etc.;
- dreptul francizorului de a dezvolta obiectul francizei;
- rezilierea contractului;
- recuperarea, de catre francizor, a oricarui element corporal sau necorporal care-i apartine, in caz de incetare a contractului inainte de termenul de scadenta prevazut;
- descrierea know-how-lui ce va fi realizata potrivit contractului de franciza, intr-un document separat sau in oricare alta forma adaptata.
Se precizeaza de asemenea ca in contractul de franciza trebuie cuprinse clauzele de nonconcurenta, pentru protejarea know-how-ului.
La incetarea relatiilor contractuale, relatiile postcontractuale se vor baza pe regulile unei concurente loiale. Francizorul poate sa impuna obligatii ferme fostului beneficiar, asigurand astfel:
- protejarea caracterului confidential al afacerii si, in special, neutilizarea know-how-ului de catre o retea concurenta;
- deschiderea unui nou punct de vanzare in zona in care opereaza fostul beneficiar.
Ordonanta nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei a fost modificata si completata de legea 79/1998 pentru aporbarea Ordonantei Guvernului nr 52/1997 privind regiunul juridic al francizei.
Comentarii articol (0)