ACCES PREMIUM
De ce premium?
SAF-T: Micile firme care așteaptă până în ultimul moment o amânare riscă să nu fie pregătite la timp, chiar dacă există o perioadă de grație în primele șase luni din 2025
Nu este ceva neobișnuit ca autoritățile să se răzgândească pe ultima sută de metri și să amâne anumite termene aferente unor obligații noi pentru contribuabili. Însă în cazul implementării raportărilor SAF-T la micii contribuabili, de la 1 ianuarie 2025, specialiștii spun că sunt șanse foarte mici să vedem o amânare. Din acest motiv, contribuabilii care nu fac nimic până în ultimul moment, în speranța unei amânări, riscă să fie nepregătiți pentru depunerea declarațiilor 406.
Articolul continuă mai jos
„Într-adevăr, din discuțiile purtate în mediul de afaceri, înțeleg că există încă persoane, mici contribuabili, care nu au luat în serios obligativitatea acestor raportări și care încă așteaptă ca termenul pentru această categorie de contribuabili să fie extins, amânat. În astfel de situații, există și riscul ca aceștia să nu fie pregătiți să implementeze programele sau modulele necesare, astfel încât să se poată conforma cu cerința de raportare”, ne-a spus,
într-un interviu recent,
Cristina Săulescu, Partener la Cabot TP.
Principalul motiv pentru care este exclusă o amânare a implementării
SAF-T la micii contribuabili ține de faptul că
în primele șase luni în care se aplică obligația există o perioadă de grație. Mai precis, nedepunerea formularului 406 sau depunerea acestuia cu întârziere nu poate fi sancționată (
cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei) de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Însă asta numai cu condiția ca toate declarațiile aferente perioadei ianuarie - iunie 2025 să fie depuse cel târziu la 31 iulie 2025.
Însă, chiar dacă există această perioadă de grație, șase luni ar putea să nu fie suficiente pentru a pune la punct raportările SAF-T și a depune toate declarațiile pentru primele șase luni ale anului.
„Să nu uităm că perioada de grație pentru cei care depun trimestrial se referă doar la prima depunere. Respectiv, până pe 31 iulie 2025, contribuabilii mici vor trebui să depună două declarații SAF-T, dacă depun trimestrial, sau șase declarații, pentru cei care au termenul lunar de depunere. Ceea ce este foarte mult, dacă nu se depun cu regularitate lunar”, a precizat Cristina Săulescu.
De altfel, cel puțin în privința SAF-T, autoritățile au preferat să meargă pe această abordare nouă, cu includerea unei perioade de acomodare, decât să meargă pe „veșnicele” amânări succesive ale termenului-limită de conformare. De ce? Pentru că altfel implementarea fișierului SAF-T ar dura foarte mult. Nici în cazul
contribuabililor mari, nici în cazul
contribuabililor mijlocii n-au existat amânări (în cazul acestora, obligația a intervenit în 2022, respectiv 2023), ci reprezentanții ANAF au preferat să fie înțelegători în perioada în care firmele au făcut implementarea, chiar dacă au făcut-o cu întârziere.
„Având în vedere ritmul digitalizării impus de autoritățile fiscale române, nu cred că se poate pune problema amânării termenului depunerii declarațiilor SAF-T de către contribuabilii mici. Cu atât mai mult cu cât se dorește implementarea e-TVA, care depinde în mare măsură de informațiile transmise, pe cale informatică, la ANAF, o parte din aceste informații nefiind disponibile decât dacă se transmite SAF-T la timp. (...)
Personal, aș avea mai multe sfaturi și aș începe cu: nu așteptați amânarea termenului de depunere a SAF-T. Pregătiți-vă din timp. Mai bine să preveniți decât să tratați. Chiar dacă nu este încă obligatoriu să depuneți acest formular, începeți implementarea modulelor necesare. Încercați din timp să generați fișierul și verificați corelarea cu celelalte declarații depuse, precum și cu datele efective din contabilitate. Și, nu în ultimul rând, dacă vedeți că procesul este unul greoi, apelați la sfatul unui specialist care vă poate îndruma în corectarea erorilor sau în îmbunătățirea procesului de generare a D406”, a punctat specialista de la Cabot TP.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu,
lunar sau trimestrial, conform Ordinului ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Pentru secțiunea de
active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului (pentru micii contribuabili, primul termen pentru declarația cu activele va fi în 2026). Iar pentru secțiunea de
stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF - în minimum 30 de zile calendaristice. Nu există perioadă de grație atunci când vorbim de declararea activelor și a stocurilor.
Citește mai mult despre
SAF-T,
fisier standard control fiscal,
fisier standard audit,
contribuabili mici,
firme mici,
declaratie 406
Specialiști citați în acest articol
Cristina este licențiată în economie a Universității de Vest din Timișoara, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, și activează în această profesie de peste 20 de ani atât în sectorul privat, cât și în cel public din țara noastră.
Experiența ei în sectorul privat constă într-o plajă largă de coordonare și dezvoltare de servicii de contabilitate, asistență de specialitate pe proiecte de fuziuni și achiziții, conformitate și asistență fiscală, consultanță pe problematicile prețurilor de transfer atât la nivel național, cât și regional.
Cristina a lucrat în sectorul public pe o perioadă de 7 ani ca inspector fiscal în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, plus încă 10 ani în funcții de conducere în sectorul privat.
Ea are o expertiză semnificativă în domeniul prețurilor de transfer, tranzacții transfrontaliere, reorganizări, precum și implicații fiscale în raport cu dreptul român și internațional, oferind servicii profesionale de calitate diverselor corporații multinaționale, bănci și companii locale.
Nu în ultimul rând, Cristina are o vastă experiență ca lector și trainer, ea susținând, din aceste poziții, conferințe și ateliere pe diverse teme din domeniul impozitării locale și internaționale și al prețurilor de transfer.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)