Proiectul are ca scop crearea și introducerea unui mecanism unitar și fluent de planificare, dezvoltare, evaluare și monitorizare a unui sistem național de îngrijiri paliative și de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, în sensul îngrijirilor medicale și serviciilor de îngrijire personală (activități de bază și activități instrumentale ale vieții zilnice), pentru asigurarea asistenței persoanelor suferinde de boli cronice progresive sau incurabile și a celor cu grad ridicat de dependență.
Apoi, obiectivul general al planului național de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu e reprezentat de creșterea numărului de beneficiari care reușesc să trăiască independent prin îmbunătățirea accesului la servicii sociale și medicale asigurate la domiciliu, în perioada 2024 - 2030.
În primul rând, planul MS definește îngrijirile la domiciliu. Mai exact, acestea cuprind servicii de sănătate, sociale sau integrate medico-sociale, acordate persoanelor eligibile în condițiile reglementărilor legale, la domiciliul/ reședința acestora, conform procedurilor și reglementărilor specifice fiecărui tip de serviciu. Îngrijirile la domiciliu se furnizează pe baza unei evaluări specializate, care fundamentează preluarea sau respingerea solicitării.
Serviciile de îngrijire oferite la domiciliu, reglementate în legislație și finanțate de domeniile medical și social, sunt următoarele:
- servicii sociale de îngrijiri la domiciliu;
- servicii medicale de îngrijiri la domiciliu;
- servicii paliative de îngrijiri la domiciliu;
- servicii de îngrijire la domiciliu de lungă durată.
În plus, se urmărește revizuirea cadrului legislativ privind condițiile de finanțare a asistenței medicale și sociale la domiciliu, identificarea de surse de finanțare a serviciilor medico-sociale de îngrijiri la domiciliu, realizarea periodică a unor acțiuni de sensibilizare a comunității privind promovarea prevenirii instituționalizării persoanelor în nevoie de îngrijiri la domiciliu, formarea unui corp specializat al resurselor umane necesare dezvoltării serviciilor de îngrijiri la domiciliu și creșterea și asigurarea accesului la informații privind îngrijirea de lungă durată la domiciliu din surse documentate și sigure.
Planul MS conține și o serie de criterii de evaluare a dependenței, cu ajutorul cărora pacienții vor fi încadrați într-unul dintre cele trei grade de dependență:
- nu necesită supraveghere sau ajutor;
- necesită supraveghere temporară și/ sau ajutor parțial;
- necesită supraveghere permanentă și/ sau ajutor integral.
Comentarii articol (0)