Proiectul Ordonanței pentru completarea OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață a fost pus miercuri în dezbatere la MAI și prevede condiționarea emiterii acordului de funcționare a activităților comerciale de autorizația de securitate la incendiu. Cei care nu vor obține autorizația de securitate la incediu nu vor putea funcționa legal, autoritățile locale nemaiputând să dea acordurile de funcționare fără prezentarea autorizațiilor.
Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 stabilește cadrul legal pentru desfășurarea activităților comerciale în România, punând accent pe importanta protecției vieții, sănătății și intereselor economice ale consumatorilor. Un aspect esențial al acestei ordonanțe este că orice activitate comercială desfășurată în zone publice necesită un acord din partea autorităților locale, ce este condiționat de respectarea regulamentelor și planurilor de urbanism stabilite de autoritățile respective. Cu toate acestea, ordonanța nu specifică în mod clar care sunt instituțiile competente să verifice respectarea principiului protecției vieții, lăsând astfel autoritățile locale să decide tipurile de autorizații necesare.
Un aspect îngrijorător, arată cei de la MAI, este că, în prezent, acordul pentru desfășurarea activităților comerciale poate fi emis chiar și în situațiile în care construcția nu îndeplinește cerințele de securitate la incendiu. Astfel, se propune ca, înainte de emiterea acordului de funcționare, comercianții să fie obligați să obțină o autorizație de securitate la incendiu de la inspectoratul pentru situații de urgență.
„Disocierea condițiilor de desfășurare a activităților comerciale prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 (...) de condițiile de siguranță prevăzute de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor (...) reprezintă o vulnerabilitate determinată de aparența desfășurării activității în condiții legale, motiv pentru care se impune corelarea celor două acte normative prin condiționarea emiterii acordului de către autoritățile administrațiilor publice locale sau ale sectoarelor municipiului București de autorizația de securitate la incendiu”, prevede nota care însoțește proiectul de ordonanță.
În plus, dacă autoritățile competente anulează avizele sau autorizațiile necesare pentru desfășurarea activităților comerciale, acestea trebuie să informeze autoritatea locală care a emis acordul, astfel încât acesta să fie anulat. De exemplu, în cazul în care inspectoratul pentru situații de urgență constată că autorizația de securitate la incendiu nu mai este valabilă, acesta va informa autoritatea locală, care va dispune anularea acordului de funcționare.
Firește că noua regulă îi prinde din urmă și pe cei care funcționează în prezent fără autorizație ISU - în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, comercianții vor trebui să facă rost de autorizații, altfel nu vor mai putea funcționa legal.
„Acordul emis pentru o construcție sau amenajare care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu își păstrează valabilitatea dacă, în termen de cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, comerciantul face dovada obținerii autorizației de securitate la incendiu în condițiile legii”, prevede, mai exact, proiectul de OUG.
În accepțiunea OG nr. 99/2000, comerciant este „persoana fizică sau juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă”, unde activitatea comercială se exercită cu referire la produsele alimentare, nealimentare şi la serviciile de piaţă prevăzute în anexa ordonanței, pentru care este obligatorie obținerea acordului de funcționare de la autoritățile locale.
Atenție! Prevederile proiectului de ordonanță NU se aplică momentan. Acesta trebuia adoptat de Guvern, ordonanța urmând să intre în vigoare la data publicării sale în Monitorul Oficial.