„O modificare importantă a Statutului Curții de Justiție a Uniunii Europene, publicată astăzi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, va intra în vigoare la 1 septembrie. Această modificare prevede, printre altele, un transfer parțial al competenței preliminare a Curții de Justiție către Tribunal, aplicabil de la 1 octombrie 2024. Acest transfer privește șase domenii specifice: sistemul comun al TVA-ului, accizele, Codul vamal, clasificarea tarifară a mărfurilor, compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau a întârzierii serviciilor de transport și schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Modificarea Statutului prevede de asemenea o extindere a mecanismului de admitere în principiu a recursurilor începând cu 1 septembrie 2024”, potrivit comunicatului CJUE.
Aceste domenii sunt considerate suficient de distincte și au generat o jurisprudență substanțială, ceea ce va permite Tribunalului să se bazeze pe hotărârile anterioare ale Curții de Justiție. Aproximativ 20% din cererile preliminare adresate Curții de Justiție se încadrează în aceste domenii, ceea ce va contribui la o reducere semnificativă a volumului de muncă al Curții. Cu toate acestea, cererile se vor introduce în continuare la CJUE, care va stabili, ulterior, dacă acestea se vor duce la Tribunal sau rămân de competența sa.
„Din rațiuni de securitate juridică și de celeritate, orice cerere de decizie preliminară trebuie să fie introdusă la Curtea de Justiție pentru ca aceasta să stabilească, potrivit modalităților prevăzute în regulamentul său de procedură, dacă cererea respectivă se încadrează exclusiv în unul sau mai multe domenii specifice stabilite prin Statut și, așadar, dacă această cerere urmează să fie transmisă Tribunalului. În scopul asigurării securității juridice și a transparenței, Curtea de Justiție sau Tribunalul va expune pe scurt în decizia sa preliminară motivele pentru care are competența să judece trimiterea preliminară”, potrivit comunicatului publicat luni.
Pe lângă transferul competenței, reforma aduce și alte două evoluții importante care se vor aplica tuturor cererilor de decizie preliminară, indiferent de domeniu. În primul rând, toate cererile vor fi notificate Parlamentului European, Consiliului și Băncii Centrale Europene, oferind acestor instituții posibilitatea de a evalua interesul lor în chestiunile ridicate.
În al doilea rând, pentru a spori transparența procesului, memoriile și observațiile scrise depuse de persoanele interesate vor fi publicate pe site-ul Curții de Justiție, cu excepția cazului în care acestea solicită altfel. Această măsură va ajuta la o mai bună înțelegere a deciziilor pronunțate.
O altă componentă esențială a reformei este extinderea mecanismului de admitere în principiu a recursurilor, care permite Curții de Justiție să se concentreze pe cazurile cu un impact juridic semnificativ. Acest mecanism va include acum deciziile emise de un număr mai mare de camere de recurs independente, ajungând la un total de zece. Aceste camere sunt parte a diferitelor agenții ale Uniunii, inclusiv Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și Agenția Europeană pentru Produse Chimice.
De asemenea, recursurile formulate împotriva deciziilor Tribunalului vor fi admise în principiu pentru toate litigiile legate de executarea contractelor care conțin o clauză compromisară. Extinderile mecanismului de admitere în principiu a recursurilor se aplică de la 1 septembrie 2024.
Comentarii articol (0)