Propunerea legislativă înregistrată la Senat vizează modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal astfel încât tinerii să beneficieze de măsuri active care să le stimuleze participarea pe piața forței de muncă.
Inițiativa legislativă vine în urma unor analize care sugerează că ritmul crescut al plecării tinerilor din România își are cauzalitatea în ineficiența măsurilor economice de a răspunde la nevoile lor. Totodată, una dintre cauzele care duc la creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor ar fi și dificultatea accesării locurilor de muncă, care are la bază factori diverși, precum lipsa experienței în muncă, nepotrivirea studiilor absolvite cu oferta de pe piața forței muncă și altele.
Așadar, o primă măsură vizată de propunerea legislativă este (1) scutirea de la plata impozitului pe venit (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi, studenți și persoanele aflate la prima angajare. În cazul persoanelor aflate la prima angajare, scutirea va fi valabilă doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor, și ucenicilor, elevilor, studenților).
Apoi, a doua măsură este (2) scutirea parțială de contribuția la pensii (cotă actuală: 25%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială - doar pentru jumătate din partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni. În cazul persoanelor aflate la prima angajare vorbim de o scutire integrală de contribuție pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).
A treia măsură este (3) scutirea de contribuția la sănătate (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială - doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni. Scutirea de contribuție se va aplica și persoanelor aflate la prima angajare - de asemenea, doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).
Proiectul nu face nicio referire la contribuția asigurătorie pentru muncă (cotă actuală: 2,25%), astfel că aceasta va rămâne aplicabilă persoanelor indicate mai sus. Având în vedere scutirile (parțiale și integrale, după caz) propuse, ideea de bază este că, pentru tinerii vizați, angajatorii vor plăti taxe salariale mai mici.
Taxele salariale (impozitul pe venit, contribuțiile la pensii și sănătate) sunt datorate de angajați, însă de calcularea, reținerea, declararea și plata lor este obligat să se ocupe angajatorul. Contribuția pentru muncă este singura taxă salarială datorată exclusiv de angajator.
În urma analizelor pe baza cărora a fost realizată propunerea, se preconizează că impactul bugetar al acesteia pe termen lung este unul pozitiv, în măsura în care, odată cu creșterea participării tinerilor pe piața forței de muncă, se va reduce costul statului român cu șomajul, se va reduce fenomenul muncii la negru și se va înregistra o creștere a veniturilor bugetare prin noi contracte de muncă.
Atenție! Proiectul de lege nu produce momentan efecte. Acesta se află în dezbatere la Senat, iar pentru a se aplica trebuie adoptat de Camera Deputaților (Forul decizional în acest caz), semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)