Acordarea indemnizației lunare și concediului pentru creșterea copilului este reglementată de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, și în conformitate cu Normele metodologice de aplicare.
Potrivit ultimelor reglementări, tații care nu au solicitat dreptul la concediu de creștere copil (CCC), au posibilitatea de a beneficia de acesta pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă îndeplinesc condițiile de acordare. Perioada a fost dublată de la o lună la două luni prin OUG nr. 164/2022, astfel ”luna tatălui” devenind ”lunile tatălui”, în cazul în care mama este cea care a intrat în CCC, așa cum cel mai adesea se întâmplă.
Sigur, există și situații când tații sunt cei care intră în concediu de creștere, iar atunci acest beneficiu de două luni de concediu va veni în sprijinul mamelor.
Atenție! A nu se confunda cu concediul paternal, acesta din urmă se acordă tot la cerere și are o durată de zece zile lucrătoare, fiind, de asemenea, concediu plătit.
Concediul de creștere copil se acordă pe bază de cerere, alături de alte acte doveditoare, pentru o perioadă de doi, respectiv trei ani în cazul copiilor cu handicap, iar în cazul solicitării dreptului la cel puțin două luni de CCC de către celălalt părinte, acestea se vor scădea din perioada totală de doi sau trei ani, după caz.
Practic, potrivit cadrului legislativ în vigoare, dacă ambii părinți îndeplinesc cerințele de acordare a CCC, acesta se va acorda astfel încât:
- cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat inițial acordarea acestui drept;
- în situația în care părintele care nu a beneficiat de CCC nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin două luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute de lege, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.
Cu alte cuvinte, dacă părintele care nu a intrat în CCC, indiferent că vorbim de mamă sau de tată, nu face cerere pentru a beneficia de cele două luni de concediu, acestea nu se vor putea transfera în beneficiul părintelui care este deja în CCC.
Legea nu prevede o perioadă fixă în care celălalt părinte să poată intra în CCC. Acesta poate intra oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap.
Totodată, în perioada de minim două luni în care celălalt părinte beneficiază de dreptul la concediu de creștere, ”dreptul celuilalt părinte la indemnizația pentru creșterea copilului este suspendat”, întrucât statul nu poate plăti două indemnizații simultan pentru creșterea copilului. În practică, odată cu începerea de către celălalt părinte a concediului de creștere, părintele care a beneficiat în primă fază de CCC se va întoarce la muncă.
Mai există și situația în care celălalt părinte (să zicem, tatăl), nu îndeplinește condițiile de acordare a CCC, caz în care mama poate depune cerere pentru a primi indemnizația cuvenită tatălui. Același lucru este valabil și în cazul familiilor monoparentale.
Angajatorul are obligația de a aproba concediul de creștere copil, fiind interzisă dispunerea încetării raportului de muncă. În cazul nerespectării acestor obligații, angajatorul poate fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (2)