Concret, de luna viitoare, impozitul pe venit urmează să se aplice doar restului de bani ce rămâne după scăderea a 3.000 lei.
Noul plafon se va aplica, de asemenea, și pensiilor administrate privat (Pilonul II), celor facultative (Pilonul III), dar și celor ocupaționale (Pilonul IV), conform Codului fiscal.
De astfel, veniturile din pensii sunt definite ca “sume primite ca pensii de la fondurile înființate din contribuțiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat, diferențe de venituri din pensii, precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație”.
Apoi, Codul fiscal stabilește că drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative - Pilonul III și ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale - Pilonul IV reprezintă venituri din pensii.
Stabilirea venitului impozabil din pensii
Banii acumulați în fondurile de pensii administrate privat, în cele facultative sau cele ocupaționale pot ajunge la beneficiar sau moștenitorii legali ai acestuia fie sub forma unei plăți unice, fie sub forma unor plăți eșalonate.
Astfel, în cazul pensiilor din Pilonul II, Pilonul III ori Pilonul IV, pentru sumele primite ca plată unică, venitul impozabil reprezintă sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care fiecare fond de pensii trebuie să acorde un singur plafon de venit neimpozabil, care, de la 1 octombrie, va fi de 3.000 de lei.
Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este reprezentat de sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
Comentarii articol (1)