Anul acesta au apărut mai multe schimbări în domeniul pensiilor private, adică cel al pensiilor administrate privat (Pilonul II), celor facultative (Pilonul III), dar și celor ocupaționale (Pilonul IV). Printre altele, au apărut schimbări la regulile impozitării pensiilor private și mai mulți bani din contribuția la pensie se duc acum la pensia privată obligatorie (Pilonul II).
Astfel, de la 1 ianuarie 2024,
cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II s-a majorat de la 3,75, cât era înainte, la
4,75%. Cota de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii acestei contribuţii.
Tot în acest an au apărut
schimbări legate de impozitarea pensiilor private. Concret, s-a stabilit că nu sunt impozitate contribuțiile la aceste pensii, ci doar câștigurile (randamentul).
Suplimentar, pentru că există posibilitatea ca banii din contul de la Pilonul II să meargă, în cazul morții titularului, la moștenitorii săi, pentru sumele ce sunt primite ca plată unică sau ca plăți eșalonate de moștenitorii legali din acest pilon de pensii, venitul impozabil se calculează la fel, respectiv sunt considerate impozabile doar câștigurile, nu și contribuțiile nete.
Apoi, pentru a elimina o ambiguitate legislativă, guvernanții au venit, în ultimele zile din 2023, cu o precizare clară:
toate aceste pensii se impozitează cu 10%.
De la 1 octombrie, plafonul de venit neimpozabil din pensii a fost majorat de la 2.000 de lei, cât era înainte, la 3.000 de lei. Majorarea plafonului de venit neimpozabil din pensii se aplică nu doar pensiilor de stat, ci, potrivit Codului fiscal,
și celor din Pilonul II, celor din Pilonul III, dar și celor ocupaționale.
Sistemul de pensii din România este bazat pe patru piloni. Mai exact, există
Pilonul I de pensii, adică pensiile de stat, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii,
Pilonul II, care este pensia administrată privat, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și
Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
În plus, mai există un pilon de pensii, numit, în mod neoficial,
Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate, respectiv are capacitatea financiară, să ofere astfel de beneficii salariaților.
Potrivit unui
comunicat recent al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF),
„sistemul de pensii private din România a demonstrat o reziliență remarcabilă și a atins borne importante în acest an, contribuind semnificativ la sustenabilitatea piețelor financiare”.
Concret, activele fondurilor de pensii private au depășit pragul de 30 de miliarde de euro, cu o pondere de peste 9% în PIB, iar numărul participanților a trecut de nouă milioane de persoane.
Comentarii articol (1)