Buna ziua,
Plata pensiei private in transe este mult mai avantajoasa pentru participanti, deoarece poate conduce la reducerea impozitelor datorate statului.
In prezent, nu exista o lege care sa stabileasca modul de plata a rentelor viagere, astfel ca singura solutie de plata a pensiei este sa primesti suma acumulata la fondul de pensie.
Poti opta intre a incasa toata suma intr-o singura transa sau sa incasezi suma in transe lunare, pe o perioada de maxim 5 ani.
Optiunea de a incasa suma intr-o singura transa pare mult mai atractiva la prima vedere. Primesti o suma importanta de bani, cu care iti realiza diverse proiecte.
In luarea deciziei, trebuie avut in vedere efectul impozitarii. Veniturile din pensii sunt impozitate lunar. In fiecare luna, beneficiezi de o deducere fiscala la calculul impozitul pe venit si la calculul contributiilor de sanatate.
Daca incasezi toata suma intr-o singura transa, vei beneficia doar o singura data de aceste deduceri. Daca incasezi banii in mai multe transe, deducerile se vor aplica in fiecare luna, astfel ca vei plati impozite mai mici.
Pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai buna, ExpertulBanilor.ro iti pune la dispozitie calculatorul Plata Pensiei Facultative, care te ajuta sa vezi impactul impozitului, in functie de modalitatea de plata aleasa.
Incepand din 2019, participantii au optiunea de a se retrage din Pilonul II, in baza unei cereri, pentru a se transfera in sistemul public de pensii. Acest drept poate fi exercitat dupa minim 5 ani de participare la fondul ales
Pensia privata obligatorie si pensia facultativa se impoziteaza cumulat cu pensia de stat, conform prevederilor stabilite de Codul Fiscal pentru veniturile din pensii.
Pentru a calcula impozitele datorate, se aduna toate veniturile lunare din pensii (pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia facultativa)
Din aceste venituri, se retine un impozit pe venit de 10% din 2018.
Cum se calculeaza impozitul pe venit?
Baza impozabila pentru calculul impozitului pe venit se determina prin aplicarea unei deduceri de 2.000 lei.
Pentru a intelege mai usor, sa consideram un venit lunar din pensii de 2.000 lei. In acest caz, baza impozabila este zero, astfel ca nu se achita niciun impozit, iar pensia incasata va fi de 2.000 lei.
Daca luam in calcul o pensie de 3.000 lei, atunci:
Baza impozabila impozit pe venit = 3.000 – 2.000 = 1.000 lei
Impozitul pe venit se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila.
Impozit pe venit = 1.000 x 10% = 100 lei
Prin urmare, venitul net din pensie va fi de 2.900 lei.
sursa:
[ link extern ] /