„Un salariat își poate desfășura activitatea in regim de telemuncă de oriunde, chiar și de la sediul altei societăți?” este o întrebare pe care am întâlnit-o recent pe forumul avocatnet.ro, fiind indicat clar că acel „oriunde” este, de fapt sediul unei alte persoane juridice, nu al angajatorului său.
Telemunca, prin definiție, presupune o flexibilitate în privința relației de muncă, în sensul că specificul activității, respectiv utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor permite prestarea muncii în diferite locuri, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Aceste „diferite locuri” pot fi precizate explicit în cadrul contractului de telemuncă sau, în lipsa unor precizări concrete, telesalariatul are libertatea de a alege locul sau locurile desfășurării activității, însă trebuie să-i comunice angajatorului său condițiile existente în acele locuri pentru a-i permite acestuia să evalueze riscurile și să adapteze instruirea în privința securității și sănătății în muncă.
În același timp, chiar dacă această flexibilitate este preferată uneori de ambele părți, în momentul în care telesalariatul își desfășoară activitatea într-un loc organizat de un alt angajator sau care aparține unei alte persoane juridice, există și alte riscuri.
Concret, în cazul unui control, atât telesalariatul, cât și persoana juridică ce își are sediul (social sau secundar) trebuie să justifice prezența și prestarea unei activități în acel loc, existând riscul ca acest aspect să fie încadrat ca fiind muncă nedeclarată.
În lipsa unor informații suplimentare, ne putem imagina o singură situație în care un telesalariat și-ar putea desfășura activitatea la sediul altei societăți în mod legal și fără riscuri, respectiv în cazul în care între acea societate și telesalariat ar exista un contract de închiriere/comodat pentru spațiul respectiv.
Nu este aceeași situație în cazul în care contractul de închiriere a spațiului respectiv este încheiat între angajatorul telesalariatului și societatea care deține spațiul respectiv, pentru că ar fi vorba despre un sediu secundar al angajatorul și un loc de muncă organizat de acesta, nemaifiind astfel în prezența telemuncii.
Astfel, pentru a putea desfășura o activitate în regim de telemuncă de la sediul altei societăți fără riscul de a fi încadrată și sancționată ca muncă nedeclarată, trebuie să existe un înscris care să confirme că telesalariatul a închiriat sau a primit cu titlu gratuit dreptul de a utiliza acel spațiu și nu prestează, de fapt, o activitate în beneficiul societății care-l deține fără a avea încheiat un contract de muncă.
Și în cazul în care telesalariatul suferă un accident sunt mai multe aspecte care vor fi cercetate, unul dintre acestea fiind chiar justificarea prezenței persoanei respective la sediul unei persoane juridice cu care nu are, aparent, nicio legătură.
Desigur, în discuție poate fi și varianta în care angajatul de fapt suprapune programul de muncă de la doi angajatori, respectiv de pe două contracte de muncă diferite. Caz în care e destul de puțin probabil ca angajatorul de la sediul căruia se prestează muncă și pentru un alt angajator să fie de acord cu acest aspect. Angajatul poate fi acuzat de cel dintâi că încalcă obligația de fidelitate față de acesta, de exemplu.
Comentarii articol (1)