În conformitate cu prevederile art. 1 alin. 1 și 2 din Legea 376/2004, bursa privată reprezintă sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de către o persoană juridică de drept privat sau de către o persoană fizică unui beneficiar care poate fi, după caz, elev, student, doctorand sau care urmează un program de pregătire postuniversitară într-o instituție de învățământ superior acreditată, din țară sau din străinătate.
Cuantumul bursei private se stabilește la încheierea contractului și se poate modifica ulterior numai prin act adițional la acesta. În conformitate cu prevederile menționate mai sus, precizăm faptul că limita de 1.500 lei se aplică fiecărei burse acordate, asupra sumei totale acordate pentru întreaga perioadă de studii, conform contractului, încheiat potrivit legii”, au explicat cei de la MF, ca răspuns la solicitarea CCF.
Observațiile CCF au venit în contextul unor modificări stabilite, de la 1 ianuarie 2024, prin OUG 115/2023, în cazul burselor private acordate de plătitorii de impozit pe profit. Concret, cei de la CCF lămureau că bursele private acordate de un angajator pe bază de contract pot fi deduse limitat la calculul impozitului pe profit datorat, începând din 2024, luând în considerare două limite:
- limita specifică de 1.500 lei pentru fiecare bursă acordată;
- limita generală prevăzută pentru cheltuieli sociale - bursele private, în limita a 1.500 lei pentru fiecare bursă acordată, se însumează cu celelalte cheltuielile sociale (art. 25 alin. 3 lit. b din Codul fiscal) și se deduc în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.
„În contextul celor menționate mai sus, vă rugăm, pentru o corectă aplicare a legii, să faceți precizarea necesară, respectiv dacă înțelegerea noastră este corectă, în sensul că limita deductibilă de 1.500 lei se aplică lunar pentru fiecare bursă acordată în luna respectivă. Într-o ipoteză contrară, vă rugăm, de asemenea, să ne faceți cunoscută modalitatea de aplicare a dispozițiilor legale și modul de coroborare a prevederilor legislației fiscale cu legislația specifică, precum și argumentele avute în vedere.
În aprecierea noastră, dacă înțelegerea prevederii de mai sus nu este cea precizată de noi, iar intenția legiuitorului ar fi de a se aplica plafonul deductibil de 1.500 lei la nivel de an, pe fiecare contract de bursă privată, urmează să apară următoarele anomalii și inechități în aplicarea practică a acesteia, în funcție de modul de încheiere a contractului de bursă privată”, scriau cei de la CCF, referindu-se la următoarele probleme:
- în cazul contractelor de bursă privată valabile pentru un an, limita de deductibilitate pe lună ar fi nesemnificativă, respectiv 125 lei/ lună/ bursă;
- în cazul contractelor de bursă privată valabile pentru mai mult de un an, plafonul de deductibilitate anual ar ajunge să fie și mai redus (1.500 lei/ numărul de ani de valabilitate a contractului/ 12).