Traficul urban din ce în ce mai dificil face ca mulți dintre participanți să renunțe la autoturisme în favoarea motocicletelor, scuterelor, bicicletelor ori trotinetelor. Noua lege care permite șoferilor să conducă și scutere de până în 125cc va amplifica, fără îndoială, această tendință.
În consecință, prezența vehiculelor pe două roți se face simțită în trafic din ce în ce mai des și nu de puține ori le vedem transportând și un pasager. Nu mulți știu, însă, care sunt prevederile legale cu privire la aceștia din urmă.
Codul rutier și regulamentul său de aplicare sunt destul de lacunare în prevederi referitoare la îndatoririle celor care aleg deplasarea pe două roți, însă conțin câteva obligații care ar trebui cunoscute de cei care vor să ia și un pasager ”în spate”.
În ceea ce privește trotinetele - și cu toate că mersul în tandem a devenit o practică des întâlnită, OUG 195/2002 este fără echivoc, norma specificând clar faptul că ”se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice”.
Pentru cei care preferă deplasarea pe bicicletă, transportul pasagerilor este interzis de asemenea, dar în acest caz există și o excepție: ”se interzice conducătorului de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat”.
Motocicliștii au în această privință o libertate mai mare, ei putând avea pasager, dacă vehiculul a fost prevăzut cu un un loc pentru acesta: ”se interzice transportul pe motociclete și pe mopede a mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcție, precum și al obiectelor voluminoase”.
De asemenea, legea mai conține o prevedere, conform căreia ”copiii în vârstă de până la 7 ani, dacă sunt ţinuţi în braţe, precum şi cei de până la 14 ani se transportă numai în ataşul motocicletelor”.
Aceasta înseamnă că, în lipsa unui ataș, vârsta minimă obligatorie a unui pasager este de 14 ani.
De asemenea, trebuie precizat că legea nu face distincție între motociclete, scutere ori mopede, ceea ce înseamnă că aceste reguli referitoare la transportul pasagerilor se aplică tuturor acestor categorii de vehicule, inclusiv obligația acestora de a purta cască de protecție.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor şi al obiectelor în sau pe vehicule”, stipulează Codul Rutier, ceea ce înseamnă că amenda este cuprinsă între 990 și 1.320 de lei.
Comentarii articol (0)