Când vine vorba despre înregistrările făcute cu camerele de bord sau telefoane, polițiștii pot sancționa doar comportamentul agresiv în trafic.
Practic, oricine filmează manevrele agresive ale unui conducător de vehicule pe drumurile publice poate face o sesizare în acest sens. Sesizarea poate fi făcută pe HUB-ul de servicii al MAI, respectiv pe site-ul hub.mai.gov.ro, la secțiunea Sesizări abateri rutiere.
Pentru a putea face o sesizare pe site-ul MAI e nevoie de autentificare, care se poate face fie direct pe hub.mai.gov.ro, fie prin ghiseul.ro.
Potrivit Codului rutier, sesizarea trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care o face (nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare), datele de contact (număr de telefon și adresa de corespondență), declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura și să fie însoțită de înregistrarea audio-video.
Pe de altă parte, pentru a fi considerată validă și acceptată de polițiști, înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:
- extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
- data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
- locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
- vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
- semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
După cum spuneam, în baza înregistrărilor video făcute cu camere de bord poate fi sancționat doar comportamentul agresiv în trafic. Codul rutier stabilește că prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorii de vehicule a uneia dintre următoarele manevre:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore și/ sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Comentarii articol (0)