OUG 127/2024 privind unele măsuri în domeniul social, ce se aplică din 11 noiembrie, prevede modificarea mai multe acte normative.
În primul rând, e propusă completarea Legii nr. 200/2006 care reglementează constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a fi incluse și indemnizațiile de șomaj tehnic restante. Acest fond permite angajaților să-și recupereze salariile restante în cazul în care angajatorul intră în insolvență. Conform legislației actuale, creanțele salariale includ toate drepturile bănești datorate angajaților, stabilite prin contracte de muncă. Plata creanțelor salariale în cazul în care angajatorul intră în insolvență se poate face, în anumite condiții, dintr-un fond special de garantare, într-o limită ce nu poate depăși cuantumul a cinci salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, pentru o perioadă maximă de cinci luni consecutive.
Doar că actualul context socio-economic a dus la creșterea numărului angajatorilor în insolvență, ceea ce a generat o nevoie urgentă de extindere a categoriilor de creanțe salariale acoperite de acest Fond de garantare, scrie în nota care a însoțit măsura în faza de proiect.
Reamintim că, potrivit Codului muncii, pe durata reducerii și/ sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
În actul normativ recent se prevede însă că cererile depuse anterior datei intrării în vigoare a acestei OUG se soluţionează potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul depunerii acestora.
În al doilea rând, ordonanța modifică și Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, stabilind că la baza de calcul a indemnizațiilor pentru concediu medical, reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc nu se iau în calcul veniturile obținute și la alți angajatori. Înainte, textul art. 19 nu oferea nicio precizare în acest sens.
Pe lângă asta, ordonanța introduce în Legea 346 cu caracter de noutate faptul că asigurații înregistrați cu accident de muncă ce au suferit arsuri pot beneficia de indemnizație de medical în cuantum de 100% din media veniturilor din salarii sau asimilate salariilor. Mai mult decât atât, indemniația se acordă în aceste cazuri pentru toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.
„Art.36¹ (1) Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale înregistrați cu accident de muncă, care au suferit arsuri de gradul IIB-III localizate pe față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari și/sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puțin 10% din suprafața corporală, beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în cuantum de 100%, din media veniturilor din salarii sau asimilate salariilor.
(2) Prin excepție de la prevederile art. 35 și 36 alin. (3), în cazul asiguraților prevăzuți la alin. (1), indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare”, prevede, concret, ordonanța recentă.
Totodată, sunt eliminate din Legea 346/2002 orice referiri la pensia de urmaș, date fiind prevederile din noua lege a pensiilor, în vigoare din septembrie anul acesta.
În al treilea rând, OUG 127/2024 prevede unele modificări ce vizează Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionari, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, în mare parte clarificări și corelări cu noua lege a pensiilor, precum și unele modificări aduse OUG nr. 114/2021.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2026, finanțarea centrelor rezidențiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri şi pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate se asigură exclusiv din bugetul județului, respectiv al sectorului municipiului București”, prevede ordonanța.
Inițiatorii subliniază importanța restructurării serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, cu termenul de finalizare extins până la sfârșitul anului 2025, pentru a facilita tranziția acestora din centre rezidențiale vechi în alternative de tip familial sau rezidențial. Finanțarea serviciilor sociale este asigurată prin bugetul de stat, iar neasigurarea unui cadru legislativ clar ar putea afecta grav aceste servicii în 2025, se arată în preambulul ordonanței.
Comentarii articol (0)