ACCES PREMIUM
De ce premium?
De ce proprietarii stațiilor pentru încărcarea vehiculelor electrice au scăpat de obligația dotării cu case de marcat
Lunga listă a excepțiilor de la obligația de utilizare a caselor de marcat a fost extinsă de curând cu serviciile de încărcare a vehiculelor electrice, potrivit unei ordonanțe recente. Conform unei hărți online, în țara noastră sunt peste 800 de stații de încărcare pentru mașinile electrice (și nu numai), iar acestea asigură deja trasabilitatea tranzacțiilor.
Articolul continuă mai jos
Scutirea de obligația dotării cu case de marcat se aplică, potrivit
OUG 125/2024, atunci când contravaloarea
serviciilor de încărcare a vehiculelor electrice se încasează, de principiu, cu cardul.
„Se exceptează de la [obligația folosirii caselor de marcat] încasările efectuate din următoarele activități: (...) serviciile de încărcare a vehiculelor electrice a căror contravaloare se încasează prin intermediul automatelor comerciale exclusiv prin utilizarea cardurilor de credit/debit și/sau a aplicațiilor de tip portofel electronic”, prevede, de-acum, Ordonanța caselor de marcat (OUG 28/1999).
Excepția vine la solicitarea mediului de afaceri, prin vocea Asociației de Mobilitate Electrică din România, și este motivată prin faptul că aceste stații asigură deja o trasabilitate a operațiunilor.
„Având în vedere că la stațiile de încărcare a vehiculelor electrice plata serviciilor de încărcare ad-hoc se realizează exclusiv prin intermediul cardurilor de credit/debit și/sau a aplicațiilor de tip portofel electronic, se emit facturi simplificate pentru fiecare serviciu de încărcare electrică ad-hoc achitat printr-un instrument de plată electronică și este asigurată trasabilitatea operațiunilor/încasărilor, ceea ce contribuie la combaterea evaziunii fiscale, se propune exceptarea de la obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale a încasărilor efectuate din activitatea de servicii de încărcare a vehiculelor electrice a căror contravaloare se încasează prin intermediul automatelor comerciale exclusiv prin utilizarea cardurilor de credit/debit și/sau a aplicațiilor de tip portofel electronic”, era explicat în
nota de fundamentare a proiectului ce a devenit ulterior OUG 125/2024.
În plus, integrarea unor case de marcat în aceste stații de încărcare oricum nu este posibilă momentan, din punct de vedere tehnic.
„De asemenea, au fost relevate impedimente de ordin tehnic, în sensul că integrarea unui modul fiscal de natură hardware în echipamentele automate reprezintă un obstacol semnificativ din perspectiva constructivă și din cauza condițiilor impuse de producătorul echipamentelor pentru a beneficia de garanție pentru aceste dispozitive, constituind piedici ale operatorilor de echipamente în îndeplinirea condițiilor impuse în programele de finanțare a fondurilor și, implicit, în dezvoltarea pieței de profil”, mai precizau inițiatorii.
Stațiile pentru mașini electrice sunt asimilate automatelor comerciale și, teoretic, de la 1 octombrie 2024 trebuiau să fie dotate cu case de marcat. Rețeaua noastră națională include
peste 800 de stații de încărcare, o bună parte dintre ele fiind în zona București-Ilfov.
Lista excepțiilor de la obligația folosirii caselor de marcat, prevăzută de OUG 28/1999, mai include, printre altele, comerțul ocazional cu produse agricole din producție proprie, vânzarea de ziare și reviste, activitățile desfășurate ca profesii libere, vânzarea obiectelor de cult și serviciile religioase, activitățile de jocuri de noroc desfășurate cu mijloace tehnice de joc ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede sau serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)