ACCES PREMIUM
De ce premium?
Roluri critice: Ce responsabili trebuie să existe în firme, în funcție de profilul lor
Companiile trebuie să numească, potrivit legislației, o serie de responsabili, inclusiv unul cu investigarea hărțuirii, unul care se ocupă de securitatea și sănătatea în muncă, altul pentru investigarea hărțuirii ori un responsabil de mediu. Totuși, nu toți acești responsabili sunt trebuie să existe în toate firmele, ci, în funcție de profilul acestora, în companii trebuie să existe doar o parte dintre ei.
Articolul continuă mai jos
Concret, potrivit legislației în vigoare, există roluri critice pe care trebuie să le regăsim în toate firmele și responsabili ce trebuie să existe doar în anumite firme, în funcție de dimensiunile ori domeniul de activitate al acestora.
De pildă, un rol cu aplicabilitate generală, care trebuie să existe în toate firmele, este cel al
persoanei desemnate pentru investigarea hărțuirii.
HG 970/2023 prevede că
“instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, civile și militare, precum și companiile private au obligația creării și implementării unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește atât integrarea perspectivei de gen, cât și prevenirea, combaterea și gestionarea situațiilor de hărțuire pe criteriul de sex și hărțuire morală la locul de muncă”, inclusiv prin numirea unui responsabil sau organizarea unei comisii în acest sens.
Tot cu aplicabilitate generală este și rolul de
responsabil cu securitatea și sănătatea în muncă. Regulile din domeniu, cuprinse în
Legea 319/2006 și
HG 1.425/2006, stabilesc că ele
“se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice, cât și private”.
De asemenea,
persoane desemnate pentru cercetările disciplinare trebuie să existe în toate firmele, după cum este prevăzut în
Codul muncii.
Pe de altă parte, în categoria rolurilor cu aplicare limitată intră, în primul rând,
expertul în egalitate de șanse și tratament, care este obligatoriu doar pentru companiile cu peste 50 de salariați.
Apoi, tot în companiile cu 50 sau mai mulți angajați trebuie să existe o
persoană desemnată pentru raportările de integritate.
Un alt rol cu aplicabilitate limitată este și cel al
responsabilului de mediu, care trebuie să existe în companiile care desfășoară activități cu impact semnificativ asupra mediului, inclusiv cele care produc deșeuri sau utilizează resurse naturale.
Ofițerul de securitate a datelor trebuie să se găsească, potrivit
GDPR, în instituții publice sau în cazul prelucrărilor de date sensibile și monitorizării de date pe scară largă.
În fine,
responsabilul pentru aplicarea legii pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului trebuie să existe doar în entitățile raportoare conform
Legii 129/2019, din categoria cărora fac parte băncile, casele de schimb valutar, notarii, firmele de jocuri de noroc, cele de asigurări etc.
Așadar, firmele nu trebuie să aibă toți responsabilii stabiliți de legislația momentului, ci doar pe cei obligatorii și pe cei care trebuie stabiliți în funcție de profilul fiecărei companii în parte.
De altfel, acest aspect a fost subliniat, în cadrul unei conferințe organizate de
avocatnet.ro, și de
Anca Iulia Zegrean, specialist în dreptul muncii, care a precizat că
„nu toate companiile trebuie să aibă toate aceste persoane desemnate. Bine, pot fi și acele firme «ghinioniste», cărora li se aplică toate aceste prevederi legale, bineînțeles”.
Citește mai mult despre
responsabili companie,
responsabil hartuire,
responsabil legea spalarii banilor,
responsabil ssm,
responsabil protectia datelor,
responsabil de mediu,
roluri obligatorii companie
Specialiști citați în acest articol
Anca Iulia Zegrean este un avocat cu experiență bogată în litigii pe chestiuni de drept civil, fiscal și dreptul muncii, precum și un întemeietor al practicii de drept al muncii la Biriș Goran. Extrem de interesată de dreptul muncii și doritoare de a face o reală diferență în aspectele legale ale managementului resurselor umane, Anca consiliază un portofoliu variat de clienți semnificativi pe piața din România, pe care îi ajută să navigheze într-un mediu legislativ schimbător și să facă față inclusiv disputelor de muncă inerente acestuia. Lucrând pentru organizații care au de la 50 la 3.000 de angajați, Anca este un furnizor de soluții inteligente, creative și sustenabile. Cu un bun simț al afacerii educat prin dubla licențiere academică drept avocat, dar și economist, Anca crede în privirea de ansamblu și în așezarea pe primul loc a obiectivelor afacerii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)