Modificările aduse în 2024 Codului rutier (OUG 195/2002) referitoare la suspendarea permisului de conducere sunt numeroase și acoperă diverse aspecte, pornind de la extinderea perioadelor de suspendare și până la prelungirea valabilității dovezii înlocuitoare.
Una dintre modificările cele mai importante a fost adusă în ceea ce privește prelungirea perioadelor de suspendare a permisului de conducere în anumite situații. De exemplu, dacă înaintea introducerii acestor modificări, o contravenție se sancționa cu 30 de zile de suspendare, din acest an, perioada de sancțiune s-a dublat la 60 de zile. Similar, perioadele de 60, 90 și 120 de zile se extind la 90, 120, respectiv 150 de zile.
În ceea ce privește suspendarea dreptului de a conduce ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni, s-a introdus obligativitatea prezentării dovezii unei examinări medicale pentru restituirea permisului de conducere după o suspendare de 180 de zile, aplicată în urma condamnării pentru infracțiunile reprezentate de conducere sub influența băuturilor alcoolice și de sustragere de la obligația de a se supune prelevării de mostre biologice.
Referitor la aceste situații, în cazul neprezentării rezultatului examinării medicale la expirarea suspendării, permisul de conducere este retras până la prezentarea dovezii.
De asemenea, noile prevederi ale OUG 195/2002 clarifică momentul de la care începe suspendarea în cazul reținerii permisului de conducere cu eliberarea unei dovezi cu drept de circulație pentru 15 zile.
Astfel, suspendarea poate începe fie la expirarea dovezii, fie la depunerea acesteia la o unitate de poliție rutieră în timpul perioadei sale de valabilitate, însă, în cazul suspendării pentru infracțiuni prevăzute la anumite articole din Codul Penal, dovada înlocuitoare a permisului se va elibera fără drept de circulație.
Dovada înlocuitoare dată fără dreptul de a mai conduce un vehicul se eliberează în situațiile în care șoferul a pus în circulație sau condus un vehicul neînmatriculat, care are număr fals, pentru conducerea fără permis, sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.
Începând din acest an, Codul rutier clarifică și faptul că prin ”rănire” se înțelege vătămarea oricărei persoane, cu excepția conducătorului auto care a încălcat regulile de circulație.
Prelungirea valabilității dovezii înlocuitoare poate fi făcută din acest an și de către procurorul de caz sau de instanța de judecată, care pot extinde dreptul de a conduce cu cel mult 90 de zile pentru titularul permisului reținut, la cererea acestuia, dar numai dacă i-a fost eliberată o dovadă cu drept de circulație.
Anul 2024 a adus Codului rutier și unele modificări de natură administrativă. Astfel, OUG 195/2002 a fost completată cu prevederi care introduc imobilizarea vehiculului și relocarea vehiculelor staționate regulamentar ca măsuri tehnico-administrative ce pot fi aplicate de poliția rutieră, iar valoarea punctului-amendă a fost menținută la 165 de lei pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024.
Comentarii articol (0)