Conform grilei de evaluare tehnico-financiară ce însoțește ghidul solicitantului publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov, cele mai importante criterii de evaluare pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească sunt următoarele.
1. Domeniul în care se va realiza proiectul de investiții. Cele mai mari șanse de finanțare le vor avea acele proiecte care vizează realizarea unor investiții în domeniile cu potențial de specializare inteligentă, respectiv:
- noi alimente și siguranță alimentară;
- materiale avansate;
- industrii culturale și creative;
- sănătate;
- sisteme și componente Inteligente;
- tehnologia informației și comunicațiilor.
Totuși, un punctaj suplimentar va fi acordat acelor solicitanți care vizează prin intermediul cererii de finanțare realizarea unei investiții într-o activitate pe care o desfășoară deja. Cu toate că activitățile noi sunt permise la finanțare, ele nu vor fi punctate suplimentar în etapa de evaluare.
2. Caracterul inovativ al investiției. Solicitanții acestei finanțări trebuie să urmărească, prin intermediul cererii de finanțare, inovarea de proces sau inovarea de produs / serviciu. Astfel, introducerea pe piață a unui bun sau serviciu nou sau semnificativ îmbunătățit față de cele pe care societatea le obține în prezent va asigura șanse de finanțare mai mari pentru proiectul propus. Inovațiile privind produsele sau procesele trebuie să fie noi în cadrul activităților pe care societatea le va desfășura, dar nu este necesar să fie noi pe piață.
3. Sediul social și locația de implentare a proiectului. Conform procedurii de implementare, în etapa de evaluare a cererilor de finanțare se va acorda punctaj suplimentar acelor microîntreprinderi care au înregistrat sediul social în regiunea București-Ilfov înainte de 1 ianuarie 2024, indiferent dacă este vorba despre mediul urban sau rural. Totodată, implementarea proiectului într-unul dintre orașele din județul Ilfov va fi punctată suplimentar față de cazul în care proiectul de investiții se va implementa în Municipiul București.
4. Firmele deținute sau conduse de femei au șanse de finanțare mai mari. Cele mai mari șanse de finanțare le vor avea acele microîntreprinderi deținute de către femei într-un procent de cel puțin 25%. Punctajul suplimentar va fi acordat, de asemenea, în cazul în care societatea are cel puțin un administrator de gen feminin. Pentru obținerea acestui punctaj, societățile trebuie să îndeplinească criteriul referitor la deținerea capitalului social sau cel referitor la conducerea societății înainte de 1 ianuarie 2024.
5. Proiectul trebuie să prevadă investiții în protecția mediului. În cazul acelor proiecte care vizează realizarea unor investiții pentru procese de producție prietenoase cu mediul și utilizarea eficientă a resurselor într-un procent minim de 10% din valoarea eligibilă totală, se va acorda punctaj suplimentar.
6. Sunt încurajate societățile care vor solicita un ajutor nerambursabil cel mult egal cu cifra de afaceri. Microîntreprinderile care solicită, prin intermediul cererii de finanțare, un ajutor financiar nerambursabil cel mult egal cu cifra de afaceri înregistrată la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat vor avea șanse de finanțare mai mari. Prin urmare, firmele care solicită un ajutor financiar mai mare decât cifra de afaceri obținută vor pierde punctaj în cadrul acestui criteriu de selecție.
Având în vedere criteriile de selecție amintite mai sus, se observă faptul că cele mai mari șanse de finanțare le vor avea firmele care solicită finanțare pentru dezvoltarea, extinderea sau modernizarea unei activități deja existente și care vor fi planificate în mediul urban din județul Ilfov. De asemenea, firmele cu acționariat sau conducere feminină vor fi punctate suplimentar.