1. Obligațiile de raportare aplicabile anumitor persoane juridice fără scop patrimonial. Se introduc clarificări în ceea ce privește perioada luată în considerare pentru raportarea informațiilor din declarația privind situația de trezorerie, precum și la faptul că procedura în vigoare prin care se pot corecta erori, din raportările depuse de entități, este aplicabilă și în cazul declarației menționate. Declarația a fost introdusă începând cu situația aferentă anului 2023.
2. Reglementările contabile aplicabile societăților ale căror valori mobiliare la data bilanţului nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată. Se clarifică faptul că societățile ale căror valori mobiliare la data bilanţului nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată și care au decis să aplice reglementările contabile din Ordinul MF 1.802/2014 organizează şi conduc contabilitatea în baza reglementărilor menționate începând cu exerciţiul financiar următor celui în care valorile lor mobiliare nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată. Până acum nu existau precizări pentru această situație.
3. Clarificări legate de anumite prevederi în vigoare:
- cu privire la prevederile Directivei 2022/2.464. Se prevede, în principal, clarificarea faptului că anumite cerințe corespunzătoare raportului privind durabilitatea întocmit de filialele cu sediul în România ale căror societăți-mamă finale sunt reglementate de dreptul unei ţări terţe se aplică, de asemenea, sucursalelor din România ce aparțin unor entități din țări terțe. Mai multe despre noua raportare privind durabilitatea pot fi găsite aici;
- cu privire la contabilizarea, de către membrii unui grup fiscal, a impozitului pe profit la nivelul IMCA. Se prevede ca această contabilizare să se efectueze similar contabilizării impozitului pe profit rezultat ca urmare a decontărilor între membrii grupului fiscal, și anume pe seama contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” sau a contului 794 „Venituri din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit”, după caz. În acest context, denumirea conturilor 694 și 794 este modificată astfel încât să evidențieze și decontările corespunzătoare impozitului pe profit la nivelul IMCA. IMCA se aplică din 2024.