Totuși, modul de calcul al sumei ce trebuie plătită de persoanele ce vor să se asigure opțional la sănătate rămâne, în mare, același, respectiv această sumă se va raporta, în continuare, la salariul minim brut pe țară. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe țară se va majora de la 3.700 de lei, cât e acum, la 4.050 de lei.
Această majorare va avea impact și asupra sumelor pe care trebuie să le plătească cei ce vor să se asigure voluntar la sănătate anul viitor. Concret, persoanele fizice care vor să se asigure opțional la sănătate vor trebui să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuția.
Așadar, ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2025, valoarea salariului minim va fi de 4.050 de lei, cei ce vor să se asigure opțional la sănătate anul viitor vor trebui să plătească, prin declarația unică, 10% din 24.300 (4.050 x 6), adică 2.430 de lei. Suma ce se plătește acum este de 2.220 de lei.
Regulile actuale stabilesc că se ia în considerare salariul minim brut în vigoare la data depunerii declarației unice, dar regula se schimbă de anul viitor, astfel că se va lua în considerare salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie. “Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se evidențiază în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin care se exercită opțiunea (…) și care se depune oricând în cursul anului în care se optează pentru plata contribuției”, va mai stabili, începând din 1 ianuarie, Codul fiscal.
De asemenea, în cazul persoanelor fizice care optează într-un an pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, iar în cursul aceluiași an, ulterior exprimării opțiunii, se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției (coasigurații, persoanele cu handicap, femeile însărcinate și lăuzele, anumiți pensionari, printre alții), contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată nu se recalculează.
Vor putea opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (dacă în mod normal nu există obligația plății contribuției):
- persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activități independente, altele decât cele din contracte sportive;
- persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții sau din alte surse;
- persoanele fizice care nu realizează venituri din: salarii și asimilate salariilor, venituri din pensii (pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei), activități independente, drepturi de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții, alte surse și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate;
- persoanele fizice care realizează venituri de natura celor menționate mai sus pentru care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Comentarii articol (0)